IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-интересната новост в Peugeot 208 идва от София

Първият в света триизмерен инструментален панел е разработен на "Цариградско шосе" 90

Първият реален 3D инструментален панел в автомобилната индустрия всъщност е разработен на бул. "Цариградско шосе" номер 90 в София. Днес компаниите Visteon и "София Франс Ауто" официално представиха технологията, която се вгражда за първи път в новото поколение на Peugeot 208.


3D панел, Peugeot 208, Visteon


Visteon е американска технологична компания, започнала някога като дъщерно дружество на Ford, но от десетилетия вече самостоятелна. В София е най-големият й развоен център, в който се работи по продукти за водещите световни автомобилни производители. Освен новия iCockpit на Peugeot, базираните в София инженери са създали революционната мултимедийна система MBUX на Mercedes-Benz, както и последната генерация информационни системи за BMW.

Най-интересната новост в последното Peugeot 208 са тъкмо триизмерните прибори. 3D-ефектът се създава чрез синхронизирани отражения; приборът се състои от 10.25 инчов TFT LED екран с висока резолюция за задния план и 7 инчов TFT LED екран за  предния план, чиито изображения се проектират на полупрозрачно огледало. “Надежната работа на 3D панела се гарантира от две независими процесорни системи от последно поколение, DDR3 модули памет и над половин милион реда софтуерен код", обясни Иван Михайлов, управител на технологичния център на Visteon в София. "Електрониката предоставя синхронизиран видео сигнал с висока резолюция на три изхода, 11 отделни захранващи блока за различните нива на използваните вътрешни напрежения и гигабитова серийна комуникация с останалите устройства в автомобила”.

В началото започнахме от шиене на седалки, сега правим и най-умните неща в един автомобил - електрониката и софтуера, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който бе гост на представянето. Борисов подчерта, че автомобилният сектор у нас се развива с много добри темпове, и прогнозира, че догодина в страната ще започне и финална сглобка на готови автомобили. ""Десетилетие промотирахме България като най-евтината работна ръка. Но сега темповете, с които това се наваксва, са достатъчно добри", добави премиерът.

Още снимки на технологията и от събитието вижте в галерията:

 

0 от 500
  • #20
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Неминона ( преди 4 години )
    Пък и те фабриките за седалки били затворени в началото на тази година...
  • #19
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Чужда фирма, създадена и дошла в България, преди да съществува ГРОБ, но видите ли според гербавите все едно те са я създали и лично Мутрата отговаря за създаването на високотехнологичните продукти. Както винаги еднокнижния говори от първо лице ед.ч. Това разбира се от симпатизантите му няма как да се разбре, защото са по-тАпи дори и от него. А тези, които са против ГРОБ не е задължително да са ***. А и между другото ГРОБ е с повече *** в структурите си дори от БСП. ФАКТ!!! Така, че...
  • #18
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    BORG/Johnson/Visteon може и да са от десетилетия тук, но сме били единствено евтина работна ръка и нищо повече. Това е нещо ново, иновативно произведено от български екип. Аз поне не знам за много (или дори 1) такова нещо от миналото? Така, че - тука мога да се съглася с ББ - от ишлеме и евтина раб.ръка имаме отлепване от дъното и може да се каже, че се разработва нещо интересно и актуално изцяло тук. Това е което кара младите специалисти да не гледат само на запад и през океана. нещо против?
  • #17
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Неминона ( преди 4 години )
    Малко хронология в такъв случай:??? - BORG отваря офис в София, в който се правят "най-умните неща" в автомобилите.2004-та: Johnson Controls купува BORG2006-та: Ражда се ПП ГЕРБ2012-та: в Мусачево започват да шият седалки на БМВ2014-та: Visteon купува софийският офис на Johnson Controls2019-та: ББ се изцепва: "В началото започнахме от шиене на седалки, сега правим и най-умните неща"
  • #16
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #15 - шият се седалки на БМВ в Мусачево.
  • #15
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Неминона ( преди 4 години )
    И кога пък сме шили седалки? Някой може ли да поясни думите на Бойко?
  • #14
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Неминона ( преди 4 години )
    Софийски офис на Борг/Джонсън Контролс/Вистеон има от преди да има Герб.
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    браво на местните разработчици за успеха. Показваме, че можем.
  • #12
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Яо ( преди 4 години )
    Интересно и браво на създателите. Що се отнася до данъците, вместо да ги увеличават, трябва да забранят на автомобили произведени преди 2010 г. да влизат от околовръстното към центъра на София :))
  • #11
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Баце е голем, на видеото как ги застреля - ами това електричка ли е - оу, ау, хм ами не, във Франция имаме електрички хахахах.