IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-интересната новост в Peugeot 208 идва от София

Първият в света триизмерен инструментален панел е разработен на "Цариградско шосе" 90

Първият реален 3D инструментален панел в автомобилната индустрия всъщност е разработен на бул. "Цариградско шосе" номер 90 в София. Днес компаниите Visteon и "София Франс Ауто" официално представиха технологията, която се вгражда за първи път в новото поколение на Peugeot 208.


3D панел, Peugeot 208, Visteon


Visteon е американска технологична компания, започнала някога като дъщерно дружество на Ford, но от десетилетия вече самостоятелна. В София е най-големият й развоен център, в който се работи по продукти за водещите световни автомобилни производители. Освен новия iCockpit на Peugeot, базираните в София инженери са създали революционната мултимедийна система MBUX на Mercedes-Benz, както и последната генерация информационни системи за BMW.

Най-интересната новост в последното Peugeot 208 са тъкмо триизмерните прибори. 3D-ефектът се създава чрез синхронизирани отражения; приборът се състои от 10.25 инчов TFT LED екран с висока резолюция за задния план и 7 инчов TFT LED екран за  предния план, чиито изображения се проектират на полупрозрачно огледало. “Надежната работа на 3D панела се гарантира от две независими процесорни системи от последно поколение, DDR3 модули памет и над половин милион реда софтуерен код", обясни Иван Михайлов, управител на технологичния център на Visteon в София. "Електрониката предоставя синхронизиран видео сигнал с висока резолюция на три изхода, 11 отделни захранващи блока за различните нива на използваните вътрешни напрежения и гигабитова серийна комуникация с останалите устройства в автомобила”.

В началото започнахме от шиене на седалки, сега правим и най-умните неща в един автомобил - електрониката и софтуера, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който бе гост на представянето. Борисов подчерта, че автомобилният сектор у нас се развива с много добри темпове, и прогнозира, че догодина в страната ще започне и финална сглобка на готови автомобили. ""Десетилетие промотирахме България като най-евтината работна ръка. Но сега темповете, с които това се наваксва, са достатъчно добри", добави премиерът.

Още снимки на технологията и от събитието вижте в галерията:

 

0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Форумното *** го е яд, че такива неща не се случваха докато управляваха БСП
  • #9
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Форумното ГЕРБаджийче, ВАГи-налчето пак се вихри да слага минуси, като се говорят истини за вожда му. Явно е на някаква хранилка и си пази хляба, а за народа не го вълнува, че болшинството страда и сме най-бързо изчезващия народ в света. Всичко това благодарение на шайката ГЕРБ и СИКаджийскат мутра начело. Скоро няма да я има държавата и ти ще си първият, който ще се прекръсти форумна 0тр-еп-ко ВАГи-нална ГЕРБерастка! Унищожихте държавата нещастници!
  • #8
    17 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Скоро време и джипките може да не са му по мярка и да трябва с камион да го карат. Иначе му дадоха 9-ти дан по Таеквондо на тоя ***. Смях в залата! Една дъска счупи и без малко да удари детето, което я държеше. Направо срам ме хвана, като го гледах. От тогава и корейците ми паднаха в очите с този театър и най-вече бойният им спорт олекна тотално щом раздава така дановете на такива ***, които нямат нищо общо с този спорт. Ама нищо!
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Малееейй! ( преди 4 години )
    На снимка 4 Той мноо трудно излиза от колътъ, чак са чудя кък са е набутал там! За Него само джипки стават!
  • #6
    13 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Винету и фанДупкова може ли да не са там. На всяка манджа мерудия са. Лентички за рязане нямаше ли? Винету горкият не може да излезе от количката. Такъв грухтар е станал. И още не се е наял. А тези 3Д дисплеи не знам за какво са и кое им е технологичното изобщо. По-добре се вижда ли или нещо друго? Да е телевизор или кино го разбирам да е 3Д, но да ти показва скорост и обороти в 3Д нещо не виждам някакъв смисъл. И както колегата спомена с head up дисплей не поглеждам изобщо монитора на таблото.
  • #5
    23 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Фандъка вместо да държи геврека с кисела усмивка и да вдига данъците, да договори отсъпки/смислени/ при връщане на старата кола и да предложи помощ за покупка на нова/от Общината/. Вместо това чисти въздуха с два-триисе лева на калпак отгоре. Ще прави градинки, къде? Върху покривите на новите сгради на местата на старите градинки.
  • #4
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Всичките нови малолитражки създадени заради регулации, а не заради пазара са истински кошмар за собствениците си - не разбирам как някой изобщо би се подлъгал да си купи нещо подобно, особено пък ново и то в България
  • #3
    14 rate up comment 7 rate down comment
    ### ( преди 4 години )
    Като го гледаш пежото и се изкушаваш, защото е красиво. Аз така си взех нов ситроен с 3 цилиндъра. Сега не знам какво да го прая. Не става.Дано да не се излъжат много хора и да си го купят
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    не звучиш грубо. Радваме се за теб :)
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не искам да звуча грубо, но откакто имам head up дисплей, какво става зад кормилото не гледам.