IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda MX-5 става електромобил

За това намеква патент на японската компания

Mazda MX-5 става електромобил

Автомобилните експерти се чудят дали следващото поколение на култовия роудстър Mazda MX-5 няма да ще бъде електрическо. Повод за размисъл по този въпрос им дава последния патент на японската компания за дизайна на автомобилна подрама с малко пространство за двигателя.

Тази схема днес се използва за електрически и хибридни автомобили, тъй като техните силови агрегати са много по-компактни от автомобилите с традиционните двигатели с вътрешно горене. Освен това на подрамата се забелязва и окачване с двойни напречни носачи. В настоящата гама на Mazda такова имат само роудстърът и купето MX-5.

Всичко това позволи на експертите да предположат, че марката е "разсекретила" първите чернови на следващото поколение MX-5. Моделът, който се продава сега, дебютира преди 5 години. Поради това е очевидно, че Mazda вече работи върху обновяването му.

От една страна, монтирането на електрическо оборудване противоречи на философията на лекия MX-5, който гарантира на водача усещане за едно цяло с автомобила. Масата на електрическата Mazda MX-5 ще се увеличи заради тежките батерии. Тук обаче също има начин компанията да се справи с това. Преди месец например, беше представен първият електромобил на Mazda, с индекс MX-30. Той беше оборудван с батерия с малък капацитет - 35 кВтч, предназначена за пробег от около 200 км с едно зареждане.

Оказва се, че електрическа версия на MX-5 има шанс да навлезе на пазара. В този случай модификацията с двигателя с вътрешно горене обаче ще бъде запазена и през следващия производствен цикъл, пише британското автомобилно издание Autocar.

0 от 500