IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Citroën напуска Световния рали шампионат със скандал

Френския производител обвини за това шесткратния шампион Себастиан Ожие

Citroën напуска Световния рали шампионат със скандал

Citroën обяви, че напуска Световния рали шампионат с незабавен ефект. В официалното съобщение фирмата каза: „След решението на Себастиан Ожие да напусен отбора след сезон 2019, Citroën реши да се оттегли от програмата си в Световния рали шампионат за 2020 поради липсата на първокласен пилот за сезон 2020“. Президентът на марката Линда Джаксън допълни: „Определено не искахме да се стига до тази ситуация, но не можем да си представим сезона догодина без Себастиан“.

Френската фирма има изключително успешна история във WRC като спечели девет последователни титли при пилотите със Себастиан Льоб между 2004 и 2014 г. и осем титли при конструкторите в същия период. След завръщането си през 2016 г. с новия C3 WRC марката имаше проблеми да се наложи срещу конкуренцията на Toyota и Hyundai и да се бори за титлата. В друг скандал през 2018 г. британецът Крис Мийк бе отстранен в средата на сезона.

Ожие, който спечели шест титли при пилотите с Volkswagen и M-Sport Ford, завърши трети през настоящата година. Неговата кариера стартира със Citroën през 2009 г. и тази година се завърна във фирмата с двугодишен договор, но проблемите с неговия C3 WRC доведоха до недоволство от негова страна. Очаква се той да се присъедини към екипа на Toyota за следващия сезон. Вторият пилот на Citroën бе финландецът Есапека Лапи.

С участието на дъщерната фирма DS във Формула Е и очакваното завръщане на Peugeot в World Endurance Championship с хибрид през 2022 г., бе очаквано Citroën да напусне WRC скоро, но бе изненадващо, че фирмата взе решението толкова бързо.

Снимка: Citroën WRC

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Колега, от годините когато Ланча печелеше, ВРЦ се промени много. Наложиха им ограничния в мощност ако не се лъжа. Така че не може много да се сравнява "онова" време, кгато колите бяха брутални, и ВРЦ в последните 15г. От ВРЦ нямя да намериш серийна кола, нито на ФВ, Ситорен, Тойота (като двигател и настройки), иначе се изисква да има сериен модел за да участва.
  • #1
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Селски карач ( преди 4 години )
    Не,че ме вълнува ама кой модел на Ситроен продаван серийно наподобява колата на Лъоб или Ожие.Победите на Ситроен са си победи,но не са,като тези на Ланча делта,Субару Импреза,Мицубиши Лансър.Даже и след толкова години има серийни машини,които се движат и ще направят за смях всеки чисто нов Ситроен от магазина.ВРЦ не е товакоето беше.