IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Господин Холивуд напуска големия спорт

Петер Солберг си тръгва с три световни титли

Господин Холивуд напуска големия спорт

Бившият световен рали шампион Петер Солберг, известен с прякора си „Господин Холивуд” от годините в WRC заяви, че слага край на състезателната си кариера, поне що се отнася до надпреварите на най-високо ниво. Норвежецът, който в края на миналата година навърши 44 години спечели световната рали титла през 2003 в оспорвана битка със Себастиен Льоб, а през 2014 и 2015 взе и титлите в световния рали-крос шампионат и стана единственият пилот, покорил и двете дисциплини.

„20 години са много време да правиш едно и също нещо – обясни Солберг. – Вече няма да преследвам световна титла, да карам цял шампионат. Но не се отказвам напълно, искам да участвам в някои интересни събития. Може отново да стартирам в рали „Швеция”, но няма да гоня четвърта титла.”

Солберг има 189 старта в световния рали шампионат и 13 победи, като през 2003 взе титлата с 4 победи през сезона и 1 точка повече на финала от Себастиен Льоб, като в последния старт – рали „Великобритания” Солберг завърши първи, а Себ – втори.

В световния рали-крос Солберг записа 10 победи в 61 старта, две световни титли, а миналата година остана трети в крайното класиране.

За раздяла с феновете си Солберг е планирал турне през сезона, като засега е потвърдено, че ще той ще кара на Фестивала на скоростта в Гуудууд, както и в най-известното планинско състезание в родната му Норвегия. Второто му участие е реверанс към първите големи успехи в Норвегия – през 1995 и 1996 той печели едновременно националните титли в раликроса и планинския шампионат, като през 1995 стартира и в първото си рали с Volvo 240.

0 от 500