IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не трябва да шофираме с дебели дрехи

Германският автомобилен съюз ADAC показва как топлите дрехи могат да бъдат смъртоносни, особено за деца

Защо не трябва да шофираме с дебели дрехи

В студения сезон имаме навика да се обличаме добре и да сядаме в автомобила, без да махнем най-дебелите дрехи. Това може да има фатални последици.
Според германската асоциация на автомобилните клубове ADAC ако седим с дебело палто зад волана, това не само ограничава подвижността ни, но и поради не оптимално лежащия колан застрашава безопасността ни. Това ясно се вижда и в демонстрацията с манекена във видеото.

В него се симулира ежедневна ситуация на пътя, в която възрастни и едно дете са закопчани с колани в седалките, съответно детската седалка. След това шейната с купето се засилва със скорост от едва 16 км/ч и спира ударно, подобно на инцидент в градско движение.

Резултатът: както при възрастните, така и при детето напречно лежащият колан навлиза дълбоко в стомаха. Това може да доведе до тежки наранявания на стомаха или черния дроб и дори до вътрешни кръвоизливи. При рязко спиране може да се стигне до по-леки наранявания. Поради ватирането на дрехите коланът е отдалечен от тялото и още при закопчаването е в долната част на стомаха. В идеалния случай той ляга върху таза или бедрата на децата.

ADAC съветват шофьорите преди качване в автомобила да свалят дебелото яке или поне да затегнат добре колана. Децата ще бъдат закопчани по-добре. Срещу студа в автомобила помага одеяло, евентуално затоплено у дома. Оптимално решение е статичното отопление, което затопля автомобила преди старта и размразява стъклата.

Не само дебелите якета могат да бъдат риск за сигурността, но и други части от облеклото. Шапките и шаловете могат да попречат на видимостта, а подплатените ръкавици не дават добър захват на волана. С дебели обувки също не трябва да се шофира, тъй като подметките пречат на усета от педалите на газта и спирачката. Макар те да не са забранени, шофьорът винаги трябва да е в състояние да реагира подобаващо.

Снимка: ADAC

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    "Имаме навика" - дрън-дрън...И на минус 10 пак си свалям якето, не мога да търпя такива неща върху мене в тясно пространство. Още повече, че си знам, че не е готино откъм реакции и че системите за сигурност на колата ще ме пазят по-малко...
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Аз предлагам да се шофира по бански , а жените по монокини- целогодишно.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не, не е за кратки разстояния, а на междуселищни пътища. Шапка, шал, ръкавици и дебело яке често с качулка с пух. Най-често са жени зад волана, но и мъже се виждат. Така навлечени освен напред, другаде не виждат. Да не говорим, че ръцете са им ограничени, ако трябва да предприемат бърза маневра. В Австрия и Швейцария пътувам редовно, там хем е по-студено, хем навлечен човек, както в Германия не съм видял.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    знаех че за децата е опасно с яке - особено ако е разкопчано. Просто може якето да си остане на седалката а детето да изхвърчи напред. Но наистина - полезно видео.. явно е добре всички да се посъбличаме ако не сме за 1-2 минути разбира се..
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ами когато карат колата само за 1-2км (къса дестинация), колата не може да загрее, затова влизат навлечени. Едва ли и ти ако сядаш само за 2-3мин сваляш яке ;). На климатиика му трябват 5-6 до 10 мин да обърне и то пак зависи. По фрапиращо е колко ги мързи да си изчистят стъклото от сняг / скреж - чисти се само една дупка пред очите.
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    В Германия е национален спорт да карат навлечени с шапки и ръкавици. Нямам на идея що за мода е това, но е доста разпространени. И то говоря за температури над нулата, а не минусови. Паднат температурите около 5 гр. над нулата и гледай какво става. Всеки се навлича все едно е северният полюс. Направо се чудя дали не пестят гориво, като не си пущат парното. Аз почти непрекъснато съм с включен климатроник на 20,5 гр и купето се затопля за няколко мин. Просто нямам нужда от яке, шапка или ръкавици.
  • #1
    4 rate up comment 7 rate down comment
    . ( преди 4 години )
    Дрън-дрън-ярина!