IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

4-те основни грешки при смяна на свещите

Експерти посочиха за какво трябва да се внимава при процедурата

В техническата документация на съвременните автомобили производителите винаги указват експлоатационния срок на запалителните свещи, след който трябва да бъдат сменени с нови. Обикновено той е 60 хиляди километра. Следва да се отбележи, че тази стойност е разчетена за качествени горива; в противен случай пробегът намалява наполовина.
  
  
свещи
   
   
Много шофьори не считат за необходимо да влизат в сервиз за тази смяна и предпочитат да я извършат самостоятелно. В този случай статистиката сочи, че 80 процента от тях извършват грешки, които в бъдеще могат да повлияят на здравето и портфейла на собственика.

Най-разпространената грешка е монтирането на свещите на замърсено място. При експлоатацията на автомобила в двигателя се събират мръсотия и прах. Те могат да попаднат в него и да причинят щети. Преди монтирането на свещите се препоръчва почистването на отворите им.

Експертите отбелязват и разпространената ситуация, в която шофьорите сменят свещите, преди двигателят да е изстинал и получават изгаряния. Третата грешка е в бързането, което може да доведе до счупване на керамичните части на свещите. В такава ситуация се препоръчва внимателно да бъдат почистени всички частици.
  
    
свещи
  
   
При смяната шифьорите натягат новите свещи с прекалено голяма сила, тъй като не всеки притежава динамометричен ключ. Опитните автомобилисти препоръчват в началото натягането винаги да е слабо, а след това да бъдат донатегнати с една трета от оборота на ключа.

Снимки: Car.ru

 

0 от 500
  • #9
    9 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    никой не пише за електроизлозационна паста и за смазка за резбите що така
  • #8
    4 rate up comment 20 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Баси неадекватните статии и коментари, днешно време никой не се занимава да сменя сам, отивам и ми сменят каквото трябва, айде стига глупости нямам време за такива простотии.
  • #7
    6 rate up comment 21 rate down comment
    Майстора ( преди 4 години )
    Големи разбирачи бе! Свещи се сменят на топъл двигател, а не на студен. Дори и дете ще се сети, че отворите се разширяват от топлината и отвиването им става по-лесно. Всеки производител дава инфо на колко км.се сменят свещите. Ако решите да ги смените с някакъв друг вид.тогава се съобразявате с предписанието на производителя на свещите. При всички случай обаче не си вземайте евтини свещи ментета. Също така не вземайте Бош. Нищо не става от тях. Само NGK, Beru, Denso, Shampion. Други марки НЕ!
  • #6
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    свещите не се сменят на определен пробег според вида на автомобила а според вида на свещите.затова четете обозначенията и гледайте в каталози какво означават.
  • #5
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като е нова колата на 120000 - 150000 км , ако е някой нов внос на незнайно колко, ами един колега сменя всяка година.
  • #4
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    най-важно е двигателят да е студен при развиването на старите свещи,защото има опасност да скъсате някоя при развиването. Студен двигател поне няколко часа да не е работил.
  • #3
    0 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    но не пишат че свещите трябва да се разменят през 5000КМ.......................
  • #2
    15 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    На моята Тойота също пише, че свещите се сменят на 120 000 км. Свещите са Denso. Сложих от същите. Интересното е, че за тези 120 000 км. на свещите им нямаше нищо и бяха, като нови само с лек нагар. Сменял съм и на други коли на по 50-60 000км., както пише в книжките им, но толкова чисти и запазени свещи не бях виждал.
  • #1
    3 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 4 години )
    В книжката на моята Mazda 3 BK пише че свещите се сменят на 120 000 км. А бобините имат ли експлоатационен период или чак като се повредят?