IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Холандия обсъжда въвеждането на 100 км/ч по магистралите

Засега идеята за ограничението е само предложение и ще е валидно само през деня

Холандия обсъжда въвеждането на 100 км/ч по магистралите

Холандското правителство обсъжда пакет от мерки за намаляване на вредните емисии, сред които е ограничаване на максималната скорост на магистралите на 100 км/ч. Идеята е това ограничение да важи само през деня.

Мярката е част от пакет за опазване на околната среда. В момента по холандските магистрали може да се кара със 130, но скоро между 6 сутринта и 19 вечерта ще бъдат разрешени 100. Промяната вероятно ще бъде въведена постепенно от началото на 2020 г. Това съобщи холандския вестник De Telegraaf.
Премиерът на Холандия Марк Руте от народно-либералната партия VVD изказа съжаление, че трябва да предприеме тази стъпка. „На никой не му харесва“, каза той.

Целта на пакета от мерки е не само намаляване на емисиите CO2, но и на азотните окиси и азотните съединения като цяло. Решението на правителството последва решение на най-висшия холандски съд, който през май отказа разрешаване на големи строителни проекти. В мотивите си съдът посочи, че изхвърлянето на азотни окиси в страната не трябва да продължи да се покачва. Няма да се строят и нови жилища ако на друго място не се предприеме намаляване на емисиите. Това намаляване според Руте ще бъде осъществено с въвеждане на ограничение на скоростта. От издаване на решението на съда в Холандия се говори за „азотна криза“.

Снимка: De Telegraaf

0 от 500