IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти: Ограничението на скоростта от Volvo е безмислено

Според специалистите, подобно решение е изцяло маркетингов ход

Експерти: Ограничението на скоростта от Volvo е безмислено

Само преди дни шведският производител Volvo обяви, че през 2020 г. ще ограничи максималната скорост на всички свои нови автомобили на 180 км/ч. От компанията посочиха като причина постигане на максимална сигурност (нулева смъртност) за возещите се в колите на марката хора.

Изявлението на Volvo предизвика доста спорове и коментари - както сред феновете на марката, така и сред автомобилните експерти. Именно последните са на мнение, че подобно намаляване на максималната скорост не представлява решение на проблемите с безопасността, а и изцяло маркетингов ход от страна на компанията.

Volvo

Посочва се, че в наши дни повечето производители ограничават скоростта на своите модели в рамщите на 250 км/ч, но това по никакъв начин не се отразява на статистиката за пътно-транспортни проишествия. Причината е, че катастрофите много рядко се случват при подобни скорости, тъй като голяма част от шофьорите никога не развиват дори 200 км/ч. Съответно, ограничението от 180 км/ч няма как да повлияе на статистиката. 

"Повечето инциденти, до които се стига заради превишена скорост се случват в градски условия, където ограничението е много по-малко. Дори при пътуване извън града (не по магистрала) достигането на 180 км/ч е много рядко, така че това не е решение", коментират експерти

Според специалистите, причините за високата смъртност на пътя трябва да се търсят не  само при превишенията на скоростта. Големи проблеми са още шофирането в нетрезво състояние, както и отвличането на вниманието от пътя.

Снимки: Volvo

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Vol-с-vol ( преди 5 години )
    Не е безсмислено щото воловете и без тва не могат повече с теа китайски 4-цилиндрови малолитражки!
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гини-пиг ( преди 5 години )
    "Нормално е останалите производители да кажат..." не е нормално да ограничаваш така скоростта.. следващата стъпка ще е да не може да завиеш надясно ако липсва знак, да не можеш да спреш ако има знак "Забранено спирането" и т.н. Май забравяме, че човека носи отговорност за действияята си все пак. Може би една алармичка като вдигнеш над 180, но ограничение е твърде неестествено.
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    В България по време на шофиране говоренето по телефон трябва да се криманализира със затвор дори...
  • #5
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Гини ( преди 5 години )
    Нормално е останалите производители да кажат,че е безмислено защото не им стиска и не им пука за хората а само за печалбите.Волво -браво!
  • #4
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    китайски ремиум майна не могат да го вдигнат до 180
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    При ПТП най-лесно се пише "превишена / несъобразена скорост", което в последствие изкривява статистиката. Катко е написано - Според специалистите, причините за високата смъртност на пътя трябва да се търсят не само при превишенията на скоростта. Големи проблеми са още шофирането в нетрезво състояние, както и отвличането на вниманието от пътя.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    не само е безсмислено, но може и да е опасно за малкото дето карат с такива скорости.
  • #1
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Ханс Дойч ( преди 5 години )
    И по този начин волво ще релизират 0 продажби в Германия за следващата година. По аутобана дори и полотата ги напъват със 180+.