IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли кой е Mr Dream Car?

Един от създателите на "обтекаемия" дизайн е руски граф

Знаете ли кой е Mr Dream Car?

На 12 ноември беше отбелязана 118-годишнината от рождението на руския граф Алексей Владимирович Сахановский, който става легенда в американския дизайн и е един от създателите на идеологията за автомобили с обтекаема форма. Неговите идеи са използвани от компании като Isotta-Fraschini, Panhard-Levassor, Mercedes-Benz и Chrysler, като му носят прозвището "Mr Dream Car" (Господин Кола Мечта).

След преврата през 1917 г. Сахановский не напуска веднага Русия. Баща му е финансов съветник на император Николай II и се самоубива, което кара младежа да предприеме радикални действия. Той заминава на юг и се записва в армията на белогвардейския генерал Врангел, като участва в Гражданската война. След това емигрира в Швейцария и Белгия, където учи за дизайнер. 

Mr Dream Car

Първата работа на Сахановский е в белгийското ателие Vanden Plas. През 1924 г. вече е художествен директор на фирмата, която изпълнява поръчки за кралски особи от цял свят. Руснакът лично прави дизайна на кабриолет за махардажа от Индия, както и за автомобила на принца на Белгия. Това не остава незабелязано и в края на 20-те години е поканен да работи за General Motors в САЩ.

Пристигайки зад Океана графът отхвърля офертата на GM, за да започне работа в малката фирма Hayes Body Co от Гранд Рапидс (Мичиган). Нейният собственик Хектор Джй Хейз си търси арт-директор и избира правилния човек, тъй като Сахановский превръща малката компания в световна знаменитост.

Mr Dream Car

Руснакът се заема с тунинг на каросерията на автомобила - нещо, което малцина правят по това време. Така той работи с различни автомобилни компании, като едновременно с това води и рубрика "Техника и механика" в престижното списание Esquire. Именно Сахановский става един от стъбовете на стила streamline (буквално означава обтекаем), който постепенно се превръща в тренд. При това графът прани не само автомобили, но и велосипеди и дори радиоприемници.

През 1929 г. неговото купе Cord L-29 (на снимката горе) печели първо място на Конкурса за дизайн в Монако, като този автомобил е създаден за Хектор Хейз. И това не е единствената победа на кола на Сахановский в конкурса. Неговите скици вдъхновяват дизайнерите на популярната по това време компания Nash да създаде няколко модела през 1933 г. А година след това излиза и радикалният за времето си Chrysler Airflow (на долната снимка). Познайте кой е автор на неговия дизайн.

Mr Dream Car

През 1942 г. графът се завръща за малко в родината си, но вече като майор от ВВС на САЩ. Той пристига в бившия Съветски съюз по линия на съюзническите сили, като доставя военна техника. След края на Втората световна войвна се уволнява от армията като полковник и се завръща към професията си на дизайнер. Създава леки коли, спортни машини, камиони, автобуси и всякакви други превозни средства, което му спечелва прозвището Mr Dream Car. То го следва до кончината му през 1964 г.

Снимки: Auto Mail

0 от 500