IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина един от най-големите автомобилни дизайнери

Германецът Луиджи Колани е създател на биодизайна и има над 4000 патента

Почина един от най-големите автомобилни дизайнери

Един от най-големите дизайнери в историята - Луиджи Колани, почина на 91-годишна възраст в Карлсруе (Германия). Той е баща на "биодизайна" и стана известен с футуристичините си изделия - от медицинска техника през автомобили до летателни апарати. 

В кариерата си Колани е създал концептуални модели за най-големите автомобилни компании в света - Alfa Romeo, BMW, Ferrari, Fiat, Ford, Lancia, Mazda, Mercedes-Benz, Porsche и Volkswagen. Той е автор и на прототипа Lada Gorbi (на долната снимка), създаден през 1987 г. на базата на Lada Niva и кръстен на бившия ръководител на СССР - Михаил Горбачов.

Колани

Всички изделия на Колани са обединени от обтекаемите форми, тъй като за дизайнера най-важна е аеродинамиката. "Зеята е кръгла, всички небесни тела да кръгли и се движат по епилептична орбита. Аз просто следва природата", обича да казва дизайнерът.

Един от най-популярните и най-успешни проекти на Колани са аеродинамичните камиони Colani Trucks (на снимката долу е един от тях). С тях германецът се занимава повече от 30 години, но те така и не достигат до серийно производство.

Колани

"Тъпата индустрия не можа да схване моето послание. За това време тя изгори милиарди литри гориво, а ако беше приела идеите ми, въздухът на планетата щеше да е много по-чист", обяснява Колани.

Дизайнерът работи до дълбока старост, като е автор на повече от 4000 изобретения. По оценки на Колани, около 70% от идеите му са останали неразбрани, но останалите 30% са получили световно признание и са му донесли огромен брой награди.

Снимки: Motor


 

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "Зеята е кръгла, всички небесни тела да кръгли и се движат по епилептична орбита. Аз просто следва природата" - и какво е казал тук само той си знае :D :D :D :D :D
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    бай Кольо ръждата ( преди 4 години )
    След "епилептична орбита" и аз оставам без думи...
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Веско ( преди 4 години )
    "епилептична орбита" просто ме размаза и не мога да коментирам новината :(
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Цитат !!! ( преди 4 години )
    "Зеята е кръгла, всички небесни тела да кръгли и се движат по епилептична орбита. Аз просто следва природата"..... Кво прайте бе, редакцията?!? Колко грешки има само тука!!!! И ква е тая епилептична орбита, направо къртите миФки!!!
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Малка справка в wikipedia - He dropped his first name Lutz using the name Luigi. Роден в Берлин. Баща му е швейцарец, от кантон близо до Италия (възможно е да има има ит. корени, но е възможно и да няма), майка му е полякиня.И престанете да използвате думата "джентър" за обида, защото очевидно не знаете смисъла и, и изглеждате смешни в определени очи.
  • #2
    1 rate up comment 3 rate down comment
    гост ( преди 4 години )
    Май ти си джендъра,разбирач смешен.Къде видя,че е италианец,или си просто поредния повърхностен ***,който си мисли,че две и две може да прави само четири!
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Италианец, а не германец ***! Или поне напишете германецит от италиански произход! Мир на праха му. Наистина е останал неразбран и недооценен щом разни ръбати и грозни подобия са преобладаващата сива маса автомобили.Ако компаниите се бяха вслушали наистина планетата щеше да бъде по-чисто място.Според мен не само обем и мощност на двигателя трябва да се взема при определяне на данъка на колата,но и теглото и коефициента на въздушно съпротивление.Малолитражката с форма на тухла е неикономична