IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Kia Optima изненадва с агресия

Корейската компания показа външния вид на модела

Новата Kia Optima изненадва с агресия

Компанията Kia публикува снимки на новото поколение на седана К5, който в Европа е познат като Optima. Автомобилът изглежда доста по-стремително и агресивно, като от седан той се е превърнал във фастбек.

Въпреки динамичния силует, новата Optima е по-голяма на размери от сегашното поколение. Дължината е 4905 мм, а разстоянието между двете оси достига 2850 мм (+25 мм). Единствено височината е намалена с 20 мм, което придава по-спортен вид на фастбека.

Kia Optima

От снимките става ясно още, че петата генерация на популярния корейски модел ще получи светодиодна оптика със сложна форма, агресивни въздухозаборници на предната броня и релефен капак. Доказателство за смяна на концепцията е и фактът, че в Kia вече наричат оформлението на предната част "маска на тигър", след като досега беше "усмивка на тигър".

Официални снимки на интериора няма, но ако се съдии по скицата, показана от компанията по-рано, фастбекът ще получи информационно-развлекателна система с голям  сензорен екран на предни панел, като управлението на климатика ще става с помощта на тъч-скрийн. Традиционният селектор за смяна на предавките отстъпва мястото си на шайба.

Kia Optima

Технически детайли също засега липсват, но се очаква, че една от версиите на Optima ще получи 2,5-литров турбомотор от семейството Theta3, който развива 286 к.с. Той ще се съчетава с 8-степенна "роботизирана" скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела.

Вероятно, базовият вариант ще бъде с 1,6-литров T-GDI с мощност 180 к.с., като той ще се комбинира с 8-степенен автомат, собствена разработка. В гамата на модела ще остане и хибридната модификация, но от Kia ще се откажат от атмосферните двигатели с обем 2,0 и 2,4 литра.

Kia Optima

Снимки: Kia

0 от 500