IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche загуби дело за дизайна на 911

Спорът за правата върху дизайна на легендарния модел с фирма Autec бе решен окончателно от Съда на Европейския съюз

Porsche загуби дело за дизайна на 911

Съдебен спор за правата върху дизайна на Porsche 911 бе решен окончателно от Съда на Европейски съюз в началото на ноември. Съдът не допусна възраженията на марката срещу две решения от юни 2019 г.

Porsche заведе дело срещу производителя на модели-играчки Autec, с което се искаше да бъде отменено отхъврлянето на заявките за регистриране на два варианта на 911 пред Европейското патентно ведомство. Първоинстанционното решение на съда отхвърли иска на Porsche, тъй като мострите, които предпазват легендарния модел от имитации не са се различавали достатъчно от предишните версии.

Последвалото обжалване от Porsche не е било дори допуснато до разглеждане поради липса на значим за Европейския съюз правен въпрос. С това случаят е решен окончателно.

В изявление на компанията се твърди, че техните модели продължават да бъдат защитени в страните на ЕС и извън тях.

На различно мнение е фирма Autec. От десетилетия шефът й Курт Хесе е на мнение, че за произвеждането на играчки и модели на съществуващи и исторически модели на автомобили не са нужни лицензи от производителите. Освен това производителите трябва да се сбогуват с практиката да представят леко променени моделни версии като нови мостри пред Патентното ведомство.

Porsche

Porsche спечели друго дело, заведено от дъщерята на бившия главен дизайнер на марката Ервин Коменда. Окръжният съд в Щутгарт е отхвърлил искането й да бъде обезщетена с 20 милиона евро като дължими на баща й суми за работата по моделите 356 и 911. Съдът е приел твърденията на производителя, че Ервин Коменда е отговарял за външния вид на моделите, но първоначалните скици не са били негово дело, а на създателя на фирмата Фердинанд Порше.

Снимки: Porsche

0 от 500