IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche бе глобен с половин милиард евро

Санкцията е за манипулиране на данните за вредни емисии

Porsche бе глобен с половин милиард евро

Прокуратурата в Щутгарт приключа разследването на компанията Porsche, която беше заподозряна в манипулиране на данните за вредните емисии. С решение на градския съд производителят е глобен половин милиард евро, като ръководството на Porsche приема присъдата и няма да я обжалва.

Според данните, получени по време на разследването, започвайки от 2009 г. ръководството на отдела за тестване на вредните емисии на автомобилите е допуснало много пропуки и не е изпълнявало коректно функциите си. В резултат на това, произведените през този период автомобили не са отговаряли на нормите да токсичност по това време.

Глобата е 535 милиона евро, като в нея влизат 4 млн. за проявена небрежност и 531 млн. вро за получена икономическа изгода. Самата компания е била подготвена за подобна присъда и е създала резерв със сумата за нейното изплащане. Тя ще бъе отразена във финансовия доклад за второто полугодие.

През 2018 г. полицията арестува шефа на отдела за разработки на Porsche - Йорг Кернер, по подозрение за съпричастност към фалшификациите на данните за вредните емисии. Той беше обвинен и в лъжлива реклама на дизеловите мотори. Обвинения бяха повдигнати още срещу шефа на отдела за разработки Майкъл Щайнер и срещу още един неназован официално служител на компанията.

Снимка: Porsche

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Договорили са се със съда да не са милиарди. И в статията си го пише в прав текст, че са били подготвени за сумата. Пак немски номера и чалъми да минат по тънката лайсна. При такава мащабна измама навсякъде по света не само глоби ще наложат, но и хора в затвора ще има и отнемане на лицензи и закриване на фирми. При ВАГ няма как да стане обаче. Нали са полудържавната перачница. Тази "глоба" е все едно да си преместиш парите от единия в другия джоб.
  • #4
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    политически коректно е да се напише немски съд наложи глоба на собствениците закупилите порше нали не си представяте че компанията производител има печатница за пари или сумата за глобата ще бъде приспадната от заплатите на замесените в аферата
  • #3
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    То у вашето село, понеже са Порше до Порше, та всички сте болни, как гледам основно с главите!!
  • #2
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    С малко са се отървали колко ли са дооринесли за смъртта на хора с рак и белодоробни заболевания.
  • #1
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Все пак някои фирмички лъгаха от 30+ години, после фалираха и за наше щастие Дачия ги купи.