IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Задължителни ли са вече зимните гуми в България?

Нека внесем малко яснота в доста подвеждащите информации преди студения сезон

"Броени дни остават до 15 ноември - крайния срок, в който всички автомобили трябва да бъдат със сменени зимни гуми". Така започва бодър репортаж по Българската национална телевизия, който уж трябва да запознае широката публика със спецификите и нуждите на зимното шофиране.


Continental, зимни гуми


Задължителни ли са наистина зимните гуми в България след 15 ноември? Заради недотам коректни информации в медиите много хора вярват, че да. Истината е, че не са. Законът за движение по пътищата (член 139) изисква единствено "гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март". Тоест спокойно можете да карате с всесезонни или дори с летни гуми, стига да имат достатъчно дълбок протектор.

Объркването вероятно идва и от предложенията за промяна в закона, публикувани в началото на тази година за обществено обсъждане. Едно от тях действително предвиждаше изискването да се стесни само до специализирани зимни гуми (с означения M+S, M&S, PMSF и така нататък). Тази идея обаче отпадна от окончателните изменения в закона, гласувани и влезли в сила през февруари и през юли.


Continental, зимни срещу летни гуми


Така България си остава в групата на страните, които не изискват задължително зимни гуми през студения сезон. Там са още Великобритания, Франция, Дания, Холандия, Белгия, Полша, Испания и Португалия.

Задължителни зимни гуми, но само в снежни условия, изискват Германия, Италия, Словакия и Норвегия.

Безусловно задължителни са зимните гуми през студените месеци в Турция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Словения, Чехия, прибалтийските държави, Финландия, Швеция, Украйна и Беларус.

Категоричното мнение на Automedia.bg е, че зимните гуми са задължителни за всички, които смятат да карат активно автомобилите си през зимата. Нямат нужда от тях онези жители на големите градове, които карат по-малко и могат да си позволят да оставят колата в снежните дни.


 

 

 

0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #3 не сме северна държава и пътищата се рушат от шиповете. И без това не са перфектни.
  • #5
    15 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Взехме задължителните пуснати светлини от най-северните държави, но не взимаме оттях изискването за зимни гуми. За България, все пак, в много райони е напълно приемливо, да не караш със зимни, а с все сезонни. Аз лично не съм виждал някой да е толкова ненормален, за да кара активно с летни зимата. Но има МНОГО, каращи с едни и същи зимни цялата година, при положение че след 2 лета тези гуми и за само лятно каране няма да са надеждни.
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Безумен е и законът ( преди 4 години )
    Едно линкче към многознайковците бивши състезатели, които си мерят п..те Дунев и доцент Илиев ( нещо докторатче за доцентурата не виждам в НАЦИД, ама нейсе)Това малко немско тестче с текст на английски показва, че с лятна гума на СНЯГ сте поне три пъти по-зле отколкото със зимна, http://***.tyrereviews.co.uk/Article/2018-НО при всички останали случаи лятната е по-добра ( имам предвид тези в които смеските са за гуми и не стават при 7-8 градуса на пластмаса, като китайчета, тайванчета и др.).
  • #3
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    проблема не е с какви гуми да се предвижва мпс със зимни летни или всесезонни а в това че липсва спегопочистване на пътната инфраструктура и последваща обработката с реагенти няма друга такава държава в която по документи да се усвояват милиарди а пътищата да са в катастрофално състояние пълна идиотщина е че има законодателна забрана за ползване на шипирани гуми
  • #2
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    - Идва зимата, чакай да напиша за "задължителните" зимни гуми, шефа ще ме похвали. - всеки втори "журналист"
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    няма есен да се мине без тая безумна тема по медийте и съответните заблуди.. никой не чете и знае закона и правилника за движение, а слушат *** *** постоянно пишещи глупости. В нормална държава щеше да има спечелени дела срещу заблуждаваща информация в медии.