IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat Chrysler и PSA Group започнаха преговори за сливане

Решението за създаване на нов мега-холдинг може да бъде взето още днес

Fiat Chrysler и PSA Group започнаха преговори за сливане

Два от най-големите автомобилни производители в света - Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group, започнаха преговори за евентуално сливане, съобщава The Wall Street Journal, както и още няколко медии.

Според източници на американското издание, евентуалното споразумение между двата концерна ще доведе до създаване на "трансатлантически автомобилен гигант на стойност 50 милиарда долара". Сливането ще осигури еднакви дялове на двата производителя, като новата компания ще се ръководи едновременно от изпълнителния директор на PSA Карлос Таварес и от председателят на Борда на директорите на на FCA Джон Елкан.

Все пак, PSA ще има предимство при определяне на хората в новия Борд на директорите. Сливането на италиано-американския автомобилен производител и PSA, вторият по големина производител на автомобили в Европа, би създало глобална компания с пазарна стойност от 47 милиарда долара - приблизително със същия размер като японската Honda Motor Co.

Управата на PSA ще се събере на извънредно заседание днес след обед, съобщава Bloomberg, като се позовава на два източника. Холдинговата компания Exor NV, която се ръсоводи от Елкан и която чрез семейство Аниели притежава 29-процентен дял във Fiat Chrysler, също планира заседание на борда вднес, съобщава The Journal.

Говорител на FCA отказа да коментира разговорите. Същото сториха и от прес-службата на PSA. Въпреки това, стана ясно, че двата производителя са преговаряли и по-рано тази година, но не са стигнали до споразумение. След това FCA предложи сливане с групата Renault SA, но партньорът на французите - компанията на Nissan, провали преговорите.

Снимка: Autoevolution

0 от 500