IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat Chrysler оттегли офертата си за сливане с Renault

Отказът на Nissan и искането на френските власти за отлагане на решението провалиха сделката

Fiat Chrysler оттегли офертата си за сливане с Renault

Концернът Fiat Chrysler Automobiles е оттеглил предложението си за сливане с групата Renault, което би създало третия по големина автомобилен производител в света. Това стана, след като Бордът на директорите на Renault не успя да вземе решение на заседанието си в сряда, тъй като френските власти, които са основен акционер в компанията, поискаха отлагане на обсъждането за по-късна дата.

Другата причина за оттегляне на офертата е отказът на японския партньор на Renault - концернът Nissan Motor Co, да подкрепи сливането, разкрива The Wall Street Journal, като цитира хора, запознати със случващото се. Двамата представителите на Nissan в Борда на директорите на Renault са отказали да гласуват в ползва на обединението, тъй като, според тях, това ще доведе до разпадане на алианса.

"FCA остава твърдо убеден в ползата от това предложение, от което ще спечелят всички страни. Ясно е обаче, че политическите условия във Франция в момента не позволяват, за да може това обединение да се случи", се казва в официалното изявление на италиано-американския концерн.

Френското правителство вече официално обяви, че няма да приеме предложението на FCA, ако то не гарантира, че съюзът между Renault и Nissan ще оцелее. Затова беше поискано отлагане на гласуването, което стана причина Fiat Chrysler да се откаже. Според агенция Bloomberg, всъщност целта на властите във Франция е била да се опитат да успокоят хората от Nissan, преди преговорите да продължат.

"Франция отбеляза огромен напредък по пътя към сделка, която щеше да изпълни по-голяма част от условията, поставени от Fiat, но за това трябва време. Изненадани сме от решението за оттегляне на предложението", коментира френски чиновник, пожелал анонимност.

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    васо ( преди 4 години )
    Абе номер три, ти у ред ли си? Нисан бяха фалирали, чети бре, има гугъл, мъртви бяха, никой не им купуваше бангиите, франсетата има дадоха технологии и мотори, иначе сега щяха да са на небето при сааб.Абе вие какво пиете там бе?Или сте на гъбки?
  • #6
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Warwicksz ( преди 4 години )
    Единствената печеливша фирма е Джиип.Ако французите бяха поне малко умни щяха да купят Джиип и да зарежат италианските *** да се оправят!
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ами то в случая проблемите не са с Фиат, а с Рено. Фиат финансово са супер - изплатиха си дълга, имат страхотен cash flow. Последно обявиха, че инвестират 4 милиарда в Южноамериканския пазар. Една от малкото компании, които обявиха ръст на продажбите в Северна Америка за Май. Фиат си избират, не Рено. Това, че СЕО-то си е продало акциите не означава нищо. Случва се ежедневно с много компании. Нарича се insider trading и е нормално. Компаниите дават акции с намаление като бонуси.
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Тоя последния пил ли си е хапчетата.
  • #3
    9 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Т.е. излиза, че рендетата не искат без Нисан! Почнаха бавно да стоплят, че всъщност Нисан ги държи над водата. Всъщност винаги са го знаели, но се правеха на улави, че не е така. А кога Рено ще стане частна фирма, а не полудържавна перачница? Защо Макарона ще казва какво ще става, вместо да си гледа бабата и държавните дела. Точно той и неговата лакомия развалиха алианса рено-Нисан с натиска ку да се слеят двете или иначе казано Рено да придобие Нисан, но да се казва, че са се слели...
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Еми хайде сега с ПСА......... Докъде се докараха ФИАТ.......... Казвам го с огорчение като почитател,а и собственик на доста инталиански коли. В момента нищо от гамата на Фиат не бих купил, а Алфа за мен е на безбожни цени. Ланчия я умъртвиха.... сори.
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    Явно ситуацията във FCA не е розова, иначе за какво е цялото това бързане, а и началника им побърза да се отърве от акциите си. Дори и да се договорят, едно такова сливане може да продължи година или повече, но явно стратегията им е била да настроят оптимистично акционерите за да държат акциите на вода. Проблема с французите е че обикновено не бързат заникъде .... ;)))