IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat Chrysler отнесе 40 млн. долара глоба

Наказанието е заради завишени показатели на продажбите

Fiat Chrysler отнесе 40 млн. долара глоба

Италиано-американският концерн Fiat Chrysler Automobiles ще плати 40 милиона долара глоба заради това, че е подвел инвеститорите относно месечните си данни за продажбите, съобщиха медиите в САЩ.

В изявление на Американската комисия по ценни книжа и борси се казва, че между 2012 и 2016 г. местното подразделение на FCA пускало месечни прессъобщения, в които се съобщават неверни данни за продажбата на нови автомобили и лъжливо се рекламира "серия" от непрекъснат месечен ръст на продажбите в сравнение с предишната година, докато всъщност растежът е спрял през септември 2013 г. През юли 2016 г. компанията ревизира своите месечни данни за продажбите на автомобили в САЩ за пет години, за да отрази новия метод на отчитане.

През януари 2016 година двама дилъри на FCA заведоха федерално дело във връзка със завишените данни за продажбите. Случаят беше уреден по-рано, но условията на сделката с дилърите не бяха оповестени. Други две съдебни дела бяха заведени от инвеститори, които обвиниха компанията в измами с ценни книжа и тези дела по-късно бяха прекратени. За решаването на този проблем концернът похарчи 14,75 милиона долара, съобщи Bloomberg.

FCA

В изявление, публикувано в петък след доклада на комисията, FCA отбеляза: "Американското подразделение на FCA напълно сътрудничи по този въпрос. Компанията е прегледала и усъвършенствала своите политики и процедури и се ангажира да поддържа строг контрол върху своите отчети за продажби. Ще трябва да платим 40 милиона долара, което няма да окаже значително влияние върху финансовите отчети на компанията".

Според представители на комисията, на дилърите било плащано, за да съобщават за фалшиви продажби в базата данни на компанията, използвайки "фондове за съвместен маркетинг", за да маскират плащанията. Комисията добавя, че базата данни "съдържа фалшиви отчети за продажби на автомобили, включително фалшиви имена на клиенти и дати на продажбите".

0 от 500