IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Kia Optima стана почти фастбек

Седанът получи необикновена оптика и напълно преобразен салон

Новата Kia Optima стана почти фастбек

Южнокорейската компания Kia показа първи официални снимки на следващото поколение на седана K5. Под този индекс там се продава моделът, известен на други пазари, включително и в България, като Optima. Автомобилът ще започне да се продава в Корея от декември, а официално ще бъде представен малко по-рано. Преди това марката обеща да разкрие повече подробности. В другите страни моделът, очевидно, ще се появи през 2020 г.

Настоящият седан Kia Optima дебютира през 2015 г., а миналата година премина през рестайлинг. Според резултатите от 2018 г. моделът зае 12-то място сред най-популярните автомобили в Корея - 48 503 продадени бройки, което е с 27% повече в сравнение с предходната година. От януари до септември 2019 г. обаче седанът започна да отстъпва - продадени са 27 675 бройки, с 20% по-малко в сравнение със същия период на 2018 г. С новото поколение Optima ще се опита да върне клиентите, включително чрез смелия си дизайн. Поне с посестримия модел Hyundai Sonata номерът мина - сега преобразеният седан е лидер на пазара на в Южна Корея.

Новата Kia Optima

Новата Optima получи необикновена предна оптика - LED фаровете със "завъртулки" на дневните светлини са нещо като продължение на радиаторната решетка. Между другото, такова дизайнерско решение се нарича Tiger Face, което е еволюцията на предишния Tiger Nose, и ще се използва за други нови модели на марката. Предният капак е станал по-релефен, корпусите на огледалата вече са монтирани на отделни стойки.

Задните светлини са направени под формата на пунктирана линия, като при наскоро представения фейслифт на Kia K7 (Cadenza). Благодарение силуета и по-късия капак на багажника, в Kia новата Optima я наричат "седан в стил фастбек". Размерите на автомобила още не са обявени. Предишното поколение бе дълго 4855 мм с междуосие от 2805 мм.

Новата Kia Optima

Салонът също е преработен изцяло: има нов преден панел, централна конзола и волан, екранът на мултимедийната система вече е по-голям и почти се слива с виртуалния приборен панел. Забелязва се отсъствието на традиционен лост за превключване на скоростите, както и на такъв с четири бутона като при новата Hyundai Sonata. Има обаче селектор и най-вероятно смяната на предавките се извършва именно с него.

Компанията още не разкрива техническите характеристики на новата Kia Optima. Според неофициални данни, в моторната гама може да влезе Theta3 2.5 с мощност 286 коня, който ще е съчетан с нова 8-степенна роботизирана скоростна кутия с два сухи съединителя и дори със задвижване на четирите колела. Но това може би се отнася за "американската" Optima.

Корейските специализирани медии посочват, че моделът ще получи за родния пазар двигатели от Sonata: атмосферен 2-литров и 4-цилиндров турбо 1.6 T-GDI от новото семейство Smartstream, плюс газова модификация на двулитровия двигател и хибридна версия. В Корея Hyundai Sonata с базовия двигател се предлага с 6-степенна автоматична скоростна кутия, а турбо версията - с 8-степенна. Този седан не се предлага със задвижване на четирите колела в родината си, най-вероятно и Optima ще остане без 4WD.

Снимки: Kia

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    JEEP ( преди 4 години )
    Братчед, каква Витошка какъв апартамент те гони, пиша от Флорида и си гледам двата JEEPa през прозореца, пред къщата са..
  • #6
    0 rate up comment 3 rate down comment
    до Jeep ( преди 4 години )
    Много ясно,че няма да си купиш Киа.Та ти да не си случаен я.Колко ниви продаде ,за да купиш апартамент на Витошка и ще се излагаш с неква гадна Кия паркирана отпред.Я си вземи дизеловo Cherokee с обратен волан от Дупница и бъди истински терикат !!!
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    JEEP ( преди 4 години )
    Пропов, прав си, не е правена за мене, няма начин си купя КИА, въпреки, че имам нужните диходи.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    пропов ( преди 4 години )
    Е много ги чувате вие нещата. Харчат се милиони за дизайнерски екипи, ама наш *** Експерта все недоволен. На тва му приличало , на онова му приличало...Споко пичове, колата не е правена за вас. Те тия дето имат диходи за такава кола, са по загубени и ще се вържат на тия имитации. Ама ще си я карат с кеф!
  • #3
    0 rate up comment 3 rate down comment
    brakeit89 ( преди 4 години )
    Виж интериора на Пежата и особено 508 и пак коментирай.Даша е много идентичен.
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Относно ( преди 4 години )
    Кво Пижо те гони?Отвътре е като всички немски премиуми.!Определено е отличен избор за кола, особено на фона на Ауди
  • #1
    2 rate up comment 5 rate down comment
    lordlosh ( преди 4 години )
    Интериорчето не са го копи пейстнали от Пежо, не не много...