IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai разработи "умен" круиз контрол

Той сам се учи от маниера на шофиране и действията на водача

Hyundai разработи

Южнокорейският концерн Hyundai Motor Group, който произвежда автомобили под марките Hyundai, Kia и Genesis, обяви, че е приключил разработката на първия в света "умен" круиз контрол, който се основава на методите на машинното обучение. Такава система е способна да се самообучава чрез динамичен анализ на поведенчески сценарии.

В абревиатурата  SCC-ML са шифровани две ключови технологии: Smart Cruise Control - "умен" круиз контрол, и Machine Learning - машинно обучение. За разлика от обикновения круиз контрол, новата система не само поддържа разстоянието до автомобила отпред и зададената скорост, но също така е в състояние да се научава от действията на водача.

Hyundai - умен круиз контрол

За целта, предната камера и радарът постоянно събират информация за естеството на движението и го предават на централния компютър. Изчислителната платформа за изкуствен интелект анализира потоците от данни и съставя поведенчески сценарии: взима предвид разстоянието до другия автомобил, времето за реакция към променящите се пътни условия и скоростта. Въз основа на тези и други входни параметри SCC-ML създава до 10 хиляди шаблона, които позволяват круиз контролът да бъде адаптиран към всяка ситуация, като потенциално опасните не се запазват в паметта на системата.

Например SCC-ML разпознава, че колата се движи в градския поток и съответно намалява разстоянието до колата отпред; по магистралата, с увеличаване на скоростта, разстоянието ще се увеличи. В комбинация с асистента за движение по магистрала, който помага при на лентата, новата система осигурява автономност на ниво 2.5 по класификацията на SAE, тоест това е подобрена версия на обикновения круиз контрол.

Снимки: Hyundai

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 4 години )
    най-важния недостатък пред сегашните адаптивни круз контроли е, че не могат да адаптират разстоянието според скоростта или скоростта според разстоянието...
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Караш к'вот караш, учи се машинарията и всичко изглежда наред, докато изведнъж не сяда да кара жената... а са да го видим колко е умен :)
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    все по-важно става от какъв шофьор ще си купуваш кола втора ръка :D... шегата на страна - дано има ресет тоя машин лърнинг...