IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водят ли LED светлините до психически разстройства?

Технологията става все по-популярна в автомобилите и градовете, но не е безвредна

Светодиодите са на път окончателно да изместят старите електрически крушки като основен източник на осветление за човечеството - и в автомобилите, и в домовете, и по градските улици. Като цяло те са по-ефективни, потребяват по-малко енергия, светят по-добре и траят значително по-дълго. Все повече психолози обаче предупреждават, че светлината им се отразява негативно на психическото ни здраве.


LED, светодиод

Ново поколение светодиодни автомобилни фарове, разработени от Osram и Continental. LED светлините носят много ползи - харчат по-малко енергия, гарантират постоянна светлина, позволяват използването на модули и имат доста по-дълъг живот. Освен това са компактни и дават повече свобода на автомобилните дизайнери

Негативният ефект при автомобилите е сравнително по-малък, отколкото този при битовото или уличното осветление, но и той не е за пренебрегване.

Светоизлъчващите диоди (light-emitting diodes, LED) са по същество полупроводници, които при протичане на електрически ток преподреждат електроните си и отделят енергия под формата на фотони - или, по-просто казано, излъчват светлина. Цветът на тази светлина е различен в зависимост от използваните материали и вложената енергия. Технологията е позната от много десетилетия, но едва в началото на 90-те с изобретения от японеца Шуджи Накамура ярък излъчващ синя светлина диод тя стана годна да замести традиционните крушки (по-късно Накамура спечели Нобелова награда). Комбиниран с други цветове диоди и обвит във фосфорен слой, синият LED позволява създаването на светлина, която човешкото око възприема като бяла.


LED, Накамура

Разработването на ярък син LED донесе на Шуджи Накамура Нобеловата награда за физика

Проблемът е, че тази светлина всъщност не е бяла. Тя е несравнимо по-студена и остра от жълтата светлина на старомодните крушки, и има забележим ефект върху ритъма на бодърстване и сън при човека. Тази пролет в престижния World Journal of Biological Psychiatry бе публикувано и изследване на водещи психиатри, които откриват директна връзка между светодиодите и ръста на психическите заболявания.

"Отдавна сме забелязали, че терапията с ярка светлина има положителен ефект върху пациенти с депресия", коментира Джон Готлиб, професор по психиатрия и поведенчески науки от Чикагския университет. "Но едва сега разбираме, че прекалено честото и ненавременно излагане на ярка светлина има обратен, подчертано негативен ефект".


LED, светодиод

Синята светлина доказано влияе негативно на съня и повишава риска от маниакални разстройства

Проблемът се усложнява от нарастващата популярност на смартфоните, които също излъчват ярка светлина с голям дял на синия спектър. "Смартфоните са най-голямата заплаха за общественото здраве, просто защото са най-разпространени", твърди Готлиб. Останалите форми като улично осветление и автомобилни фарове обаче също не бива да се пренебрегват, предупреждава професорът.

Ярката светлина със син компонент доказано пречи на отделянето на мелатонин - т. нар. хормон на съня - и може да вложи и физическото, и психическото здраве. Има и достатъчно доказателства за връзка между честата употреба на устройства със светещи екрани, и разстройствата в съня. Учените препоръчват да не се ползват смартфони и други такива устройства по-късно от 30 минути преди лягане.  

 

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    129 ( преди 2 години )
    Проблема на новите LED фарове е, че като изгори нещо по фара се сменя целия преден/заден фар. А той понякога струва 2000-3000лв само единия. Карам японски СУВ 2015г. и съм много доволен, че е с най-обикновени халогенни крушки.
  • #11
    1 rate up comment 4 rate down comment
    бай Ламби ( преди 4 години )
    По тази логика преди 10-15 години когато всички офиси, училища, болници бяха с флуоресцентни лампи с определено по-синя светлина е трябвало всички да сме изперкали ! Баси малоумната статия , махнете я и си проверявайте източниците !
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    slavcho ( преди 4 години )
    " Смята се, че тя не натоварва очите, и най-често се използва в домовете."
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    slavcho ( преди 4 години )
    "Светлинният спектър на различните източници на светлина се измерва с помощта на мерната единица Келвин. Това е т.нар. цветна температура на светлината.Колкото цветната температура е по-ниска, толкова по-жълта (по-топла) е излъчваната светлина. И обратно, колкото повече са Келвините, толкова по-синя (по-студена) е светлината, която се излъчва от съответното осветително тяло.Топлата светлина (жълтееща) е най-близка до светлината, която се излъчва от обикновените крушки с нажежаема жичка..."
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Съвсем прав е Доктора
  • #7
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Доктора ( преди 4 години )
    Ми пуснете eye comfort режим на телефона, вечеряйте както някога - на раздумка и без телевизия и интернет, спете в стая без кабели, светещи индикатори и гасете рутерите нощем. Децата да се пазят от устройствата, защото те са опасен наркотик и водят до зависимости. Да се учат да говорят и да четат книги, че са заникъде като не връзват 2 думи на кръст.
  • #6
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    да, и освен това е от руски.
  • #5
    8 rate up comment 12 rate down comment
    номер 4 ( преди 4 години )
    светодиод е съкращение от светоизлъчващ диод, гражданино
  • #4
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Автомедия, на български терминът е "светодиод", а не "светоизлъчващ диод", което е някакъв ваш буквален превод.
  • #3
    16 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Първо, има светодиоди с топла светлина. Второ, по-новите смартфони имат функция, която сменя палитрата на екрана с по-топла вечер. Светодиодите не са виновни. И лумисцентни лампи има със студена светлина.