IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

6 неща, които нервират в новите автомобили

Автомобилите стават все по-добри? Така е, но някои дреболии ни вгорчават живота

6 неща, които нервират в новите автомобили

Модерните автомобили са компютри на колела и са натъпкани с техника. Те паркират сами, четат мейлите ни на глас и скоро ще се движат сами. Но не винаги всичко работи добре. Няколко примера.

1. Лоша видимост назад…

6 неща, които нервират

Често недоволстваме от широката задна колона, която ни пречи да виждаме по диагонал назад. Но това не е всичко. Модели като Toyota C-HR или Nissan Micra (на снимката), са изработени така, че могат да скрият няколко велосипедиста наведнъж. Това е далеч от оптимално в града. Ако вместо ламарини има повече стъкла, видимостта ще е по-добра.

… и през челното стъкло

6 неща, които нервират

Понякога челното стъкло е прекалено претрупано. Под огледалото е поставена кутия, пълна с камери и сензори – за дъжд, за светлина, за пешеходци и колоездачи. Тази техника помага на системите за асистенция и е полезна, но трябва ли да пречи на видимостта? Volvo V60 например скрива зад огледалото си цял светофар.

2. Спестено на грешното място

6 неща, които нервират

Често в автомобилната индустрия се търси спестяването на няколко цента. Глупаво е, когато това става на места, които нервират шофьора истински. Например в Citroën Berlingo шофьорът трябва да отваря капачката на резервоара със запалителния ключ. Така бе преди 20 години. Днес дори в малките автомобили капачката е свързана с централното заключване.

При Ford Fiesta няма дръжки на покрива, а твърдата пластмаса на VW T-Cross е всичко друго, но не и приятна на допир. Тук има място за подобрение.

3. Красотата на първо място

6 неща, които нервират

Ключът на Volvo е истинско удоволствие за окото и ръката. Повърхността му от кожа и метал се усеща много добре. За съжаление бутоните са прекалено малки и са поставени отстрани. Със сребристия си гланц те се различават само с внимателен поглед, а през нощта изобщо не. Вместо вратата, така често ще отворим багажника.

4. Една идея повече

6 неща, които нервират

Чувствителните на допир екрани в новите модели са нещо задължителни. Дори най-евтините модели ги притежават – често с големината на таблет. В идеалния случай те улесняват управлението и намаляват армадата от бутони.

Някои производители направо прекаляват и дори бутонът за силата на музиката изчезва. Вместо да завърти колелцето, водачът трябва да насочи погледа си към екрана и да уцели точно определена повърхност.

5. Прекалено силно

6 неща, които нервират

Досега не сме чували за случай, в който шофьорът е изскачал изнервен от автомобила, защото отвсякъде се разнасят предупредителни сигнали. Но при някои френски това вероятно ще бъде възможно. Когато вратата бъде отворена по време на движение, например при маневриране, започва да звучи силна сирена, която може да те накара да изпаднеш от колата.

Renault Zoe, от друга страна, напомня с невероятно ярка светлина, че е време за посещение в сервиза. Тази светлина, която се появява на всеки 10 хиляди километра, е особено неприятна на тъмно.

6. Къде е илометражът?

6 неща, които нервират

Аналоговите скали на скоростомера и оборотомера вече не са модерни и често зад волана има само един голям дисплей. Той предлага много информация, включително за силите на напречно и надлъжно ускорение или за наличния въртящ момент. Така е например при BMW 3-Series.

Но къде е километражът за общата измината дистанция? Той може да бъде открит само в менюто на бордовия компютър. Няма да е лошо на таблото да се виждат километражът, часовникът и външната температура. Нищо повече.

Снимки: ADAC

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Сега единствената надежда че в следващите години ще се появят електрически автомобили които да са по прости и евтини.Това което прави Тесла е интересно, но е само за богатите. Трябва да се помисли и за по достъпни автомобили на цена 10-15 хил. за да може и нормалните хора карат на ток.
  • #4
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Съвременните автомобили не стават за нищо. Пълни *** са. Скъпи,ненадеждни, трудни за подръжка а дизайна последните години стана много грозен и уродлив.Според мен вече сме преминали пика при автомобилостроенето и то още някъде през 90-те години. От тогава досега на практика не измислено нищо ново по двигател, трансмисия и ходова част. Единствено тъпчат повече електрически и електронни системи, усложняват и един куп ненужни "екстри" които само ти отвличат вниманието и оскъпяват автомобилите.
  • #3
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    старт-стопа сте пропуснали... псевдо-никакъв ефект като полза, а вреди доста в комбинация с ръчни скорости...
  • #2
    4 rate up comment 38 rate down comment
    Милениал ( преди 4 години )
    Много са си добре дори. А вие, мрънкащи пенсионери - карайте си дизелаците и скърцайте със зъби. Аз обичам да ми е модерно, да мигат лампички, да се ъпдейтва и да има тъчскрийн. Подробности като здрав двигател и видимост не ме вълнуват.
  • #1
    24 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Много правилно отбелязано е всичко в статията: всичко в името на "модерното", "интелигентното", "дигиталното", "технологичното", "напредничавото" и т.н. лафове, които да ни отличат от практичното, надеждното, опростеното, функционалното, с добра видимост и качествена изработка на прилична цена. :-(