IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От какво най-много се страхуват шофьорите

На първо място от непознати пътища, показва мащабно проучване

От какво най-много се страхуват шофьорите

Мащабно проучване във Великобритания разкри, че непознатите пътища са най-големият кошмар за шофьорите. А според статистиката човек трябва да се страхува повече от друго нещо...

Проучването е проведено от британската школа за шофиране Red Driving School и показва, че 38% от анкетираните собственици на автомобили се страхуват от непознати пътища. На второ място е страхът от агресивни шофьори, които може да бъдат срещнати на пътя - според 35% от участвалите в анкетата. 17% от британските шофьори пък се страхуват от велосипедисти, а само 1% - от пешеходци, които могат внезапно да изскочат пред колата.

Интересно е да се сравнят тези резултати с данните на Британското министерство на транспорта, което вади статистика за реалните заплахи по пътищата, отбелязва msn.com. 40% от всички пътни инциденти на Острова се случват през нощта, въпреки факта, че само 9% от анкетираните се страхуват да карат в тъмното. Лошите пътни условия водят до 12,6% от произшествията, докато грешките на водачите и опасното шофиране предизвикват 71% от катастрофите.

Какво правят британските шофьори, за да се успокоят, ако се нервират по време на шофиране? 25% от анкетираните казват, че си пускат музика, а 18% напротив - изключват музиката. Малко хора признават, че използват дълбоко дишане, спрей за нос и други традиционни методи за релаксация, а 10% просто приемат тревожността си за даденост, без да се опитват да я потискат.

Иън Макинтош, изпълнителен директор на Red Driving School, съветва шофьорите, които за първи път тръгват по непознат път, да го проучат предварително и да преценят дали да тръгват по него, или да използват различен маршрут. Ако пък човек чувства, че изпада в паника, да не посяга към чашата с кафе, а вместо това да прави дихателни упражнения, да отвори прозореца и да пробва да се отпуснете, като се съсредоточи върху самото шофирането.

0 от 500