IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ново проучване: Дизелът е близо 5 пъти по-вреден за хората от бензина

Изследване на 180 000 автомобила в Париж показва вредата от това гориво

Ново проучване: Дизелът е близо 5 пъти по-вреден за хората от бензина

Ако използвате дизелов автомобил, отговарящ на новия екостандарт Евро-6, вие изхвърляте в атмосферата 5 пъти повече азотен оксид, отколкото бензинова кола. Това се твърди в изследване, проведено от Международния съвет за чист транспорт по поръчка на кметството на Париж.

С помощта на лазерни технологии експертите от неправителствената организация са измерили вредните емисии на 180 000 автомобила. Взети са под внимание възрастта на превозното средство, както и това какво гориво ползва, за да се определи, как различните машини влияят на замърсяването на атмосферата над френската столица.

Резултатът е еднозначен - дизеловите двигатели оказват по-негативно влияние на екологията. Така например, при дизелите със стандарт Евро-6 вредните емисии са 4,8 пъти по-високи от тези на бензиновите двигатели със същия стандарт. А новите дизелови мотори са само с 18% по-чисти от старите бензинови. На тях обаче се пада около 63% от общото замърсяване.

Измерванията в лаборатория значително се отличават от тези при реална експлоатация на автомобила - минимум 6 пъти. Изследователите посочват, че двигателите с вътрешно горене създават затворен кръг - вредните емисии се увеличават при топло време (над 30 градуса) и стават причина за парниковите газове, които на свой ред водят до увеличаване на температурата.

Снимка: Autoweek

0 от 500
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А добро утро! СЗО откога алармират? Десетилетия, но няма кой да чуе. Важното пари да се правят от корпорацийте, а народа кучетата го яли. Нещо подобно на горенето на опасни отпадъци у нас докарани от цял свят. Горят си ги и не им пука за народа. Тиквата е подписал тайни договори и толкова... Той си взема парите, а за нас остава "чистия" въздух. После защо сме най-болната и умираща нация...
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Проблема на електричките (от гледна точка замърсяване) е, че са толкова чисти колкото ти е електроснабдяването. Хубавото е, че можеш да изтеглиш замърсяването от града, където имаш голяма концентрация и хора страдащи от това към покрайнините, които можеш да залесиш и да компенсираш.
  • #2
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Странно звучи да има такава голяма разлика. Азотните емисии скачат при висока температура и налягане. При бензините температурата на изгаряне е по-висока макар и при по-ниско налягане.Но нас това не ни интересува защото така и така тук караме дърти нафти горящи масло но за сметка на това със свалено еко оборудване
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Дедо ( преди 4 години )
    Супер! Айде, копайте го тоя дизел и да приключваме драмата.