IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ново проучване: Дизелът е близо 5 пъти по-вреден за хората от бензина

Изследване на 180 000 автомобила в Париж показва вредата от това гориво

Ново проучване: Дизелът е близо 5 пъти по-вреден за хората от бензина

Ако използвате дизелов автомобил, отговарящ на новия екостандарт Евро-6, вие изхвърляте в атмосферата 5 пъти повече азотен оксид, отколкото бензинова кола. Това се твърди в изследване, проведено от Международния съвет за чист транспорт по поръчка на кметството на Париж.

С помощта на лазерни технологии експертите от неправителствената организация са измерили вредните емисии на 180 000 автомобила. Взети са под внимание възрастта на превозното средство, както и това какво гориво ползва, за да се определи, как различните машини влияят на замърсяването на атмосферата над френската столица.

Резултатът е еднозначен - дизеловите двигатели оказват по-негативно влияние на екологията. Така например, при дизелите със стандарт Евро-6 вредните емисии са 4,8 пъти по-високи от тези на бензиновите двигатели със същия стандарт. А новите дизелови мотори са само с 18% по-чисти от старите бензинови. На тях обаче се пада около 63% от общото замърсяване.

Измерванията в лаборатория значително се отличават от тези при реална експлоатация на автомобила - минимум 6 пъти. Изследователите посочват, че двигателите с вътрешно горене създават затворен кръг - вредните емисии се увеличават при топло време (над 30 градуса) и стават причина за парниковите газове, които на свой ред водят до увеличаване на температурата.

Снимка: Autoweek

0 от 500
  • #14
    5 rate up comment 9 rate down comment
    notangel ( преди 4 години )
    А СО2 на бензиновите?
  • #13
    10 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Двигателите с вътрешно горене трябваше да са в музеите още преди 50-60 години ако не и по рано. Ако това се беше случило, сега технологично ицивилизационно щяхме да сме много по напред и мръсния въздуха изщобщо нямаше да е тема.Но това не се случи защото още преди това най богатите хора на планетата направиха огромни инвестиции в петролна промишленост, производителите на автомобили и те просто следваха тенденцията и зарязаха електрическите разработки. Заради това са и всички войни днес.
  • #12
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Achtung ( преди 4 години )
    До сега не съм попадал на такова изследване (което не значи че няма) и е възможно да се е изгубило между останалите плетено/тенденциозни изследвания.
  • #11
    18 rate up comment 1 rate down comment
    X ( преди 4 години )
    Продължавате да унищожавате горите и резултатите са видими.
  • #10
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Achtung ( преди 4 години )
    Искам сравнение между Бензин, Газ и дизел от един клас с еднаква мощност за отделяни вредни емисии( въглероден диоксид, азотни окиси, финни частици и тн) при производството им+производството на горивото им+ отделените при експлоатацията им за 12 годишен живот с пробег 500 хиляди километра. Всичко с цифри, евентуално след това можем да направим и подобно сравнение с Ел колите като за всяка страна показателите ще са различни, поради различния енергиен микс на електроцентралите във всяка държава.
  • #9
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Дорчо ( преди 4 години )
    Ай стига лъга ла!!!!
  • #8
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Всички проучвания на тази тема дали срещу електрички, дали срещу дизел/бензин винаги са супер едностранчиви и гледат само силния/слабия параметър на цялата система и на базата на това дават генерално заключение. Особено след скорошното изследване че етротинетките са по-не еко от дизелов автобус. Отделно съм работил по маркетингови проучвания и мога да кажа че с всеки набор от данни мога да направя каквото искам заключение. Та в наши дни огромния достъп до информация води само до дезинформация
  • #7
    16 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Хора, както и да го гледате това е поредното поръчково изследване, този път обаче е против дизела, а не в негова полза. Поръчано от кметството в Париж, което е от тези, които искат само електрички в техните градове. Като цяло без значение дали пишат в полза на ДВГ или против тях, масово изследванията са поръчкови и са в полза на поръчителя. Линчно аз, ако някога имам пари ще си взема електричка, но до тогава ще си карам ДВГ.
  • #6
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Кой е този "Корпораций"? Да не е изгубеният брат на Конфуций?
  • #5
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Спесимен ( преди 4 години )
    А плюса на електричките е, че може да се движиш върху нещо, което е 12 кила, а ако си 110 кг. като мен може да си вземеш и по-тежко - да те носи. Вече има варианти в БГ с носачи, амортисьори и 2*1000вата постоянна мощност и само 28кг. Поносими са за мъж. Върви БЕЗГРЪМ. Тока за зареждане е просто смешен като консумация. И да- имам кола И ГАРАЖ, но не смятам за необходимо да я лангъркам 3 км. градско незагряла и да дими в града. Така се амортизира бързо. Хората с малки деца са ясни-трябва им.