IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отказът от личните коли ще спаси природата

Британско изследване даде стряскащи резултати

Отказът от личните коли ще спаси природата

Отказ от притежаването на личен автомобил и сериозно намаляване на използването на коли изобщо – това са мерките, които трябва да предприеме Великобритания, за да може страната да стане „въглеродно неутрална” до 2050 година. Този стряскащ резултат показа последното изследване на околната среда и решенията за опазване на природата, поръчано от британския парламент.

Някои независими анализатори прогнозираха, че подобни препоръки към правителствата ще бъдат отправени и след такива проучвания, поръчани в почти всички западноевропейски държави.

„Правителството не трябва да се стреми да постигне намаляване на вредните емисии чрез просто заменяне на съществуващите превозни средства с такива, които отделят по-малко вредни емисии”, се казва в доклада на комисията за наука и технологии на британския парламент.

В него е отбелязано, че производството на возила, „използващи алтернативни горива”, включително и електромобилите, също води до отделянето на „сериозни количества емисии”.

„В дългосрочен план широко разпространеното притежаване на лични автомобили не се вписва в мерките за сериозно намаляване на емисиите въглероден диоксид”, гласи друг извод от доклада.

Най-спешните мерки, които трябва да се вземат включват сериозни поощрения на возилата, отделящи нулеви вредни емисии, както и най-вероятно увеличаване на акцизите върху конвенционалните горива. Също така се очаква и нова вълна на изграждане на зарядни станции, въпреки че на Острова броя им вече надхвърли този на традиционните бензиностанции.

И накрая, забраната на продажба на нови бензинови и дизелови автомобили, която трябва да влезе в сила във Великобритания през 2040 година и през 2032 за Шотландия, може да се окаже твърде закъсняла, смятат авторите на изследването. Прогнозите са, че до 2030 година 60% от продажбите на нови коли на Острова ще са на возила, отделящи ултра ниски вредни емисии, като до 2035 този процент вече трябва да е 100.

0 от 500
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    12345 ( преди 4 години )
    Човечеството се върти, върти и накрая пак ще има крепосничество и "жителство". Е, ще му измислят някакво модерно име, но по същество ще е същото. С други думи, древните римляни все още са прави, че нищо ново под Слънцето не е измислено.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Бабалях ( преди 4 години )
    Да забранят ВСИЧКИ самолети и разликата ще се усети осезаемо, но това няма да стане защото светът се управлява от лицемери!
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    нека комисията даде пример и спре да ползва двг превозни средства. Както и семействата им.. Дали?
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 4 години )
    Поредни глупости! В момента се изсичат, всъщност изгарят стотици хиляди декари амазонска джунгла за да се отглеждат *** - някой да е сложил черен етикет и акцизи на говеждото като вредно? А въглеродния отпечатък на една крава подминава годишния отпечатък на кола. Всъщност автомобилния транспорт причинява под 20% от общите количества СО2 просто удобен платен доклад за вдигане на данъците!