IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo слага дисплей на тавана

Новата система разполага и с технология за автономно движение

Volvo слага дисплей на тавана

Приборният панел и информационно-развлекателните системи заемат доста място в салона на автомобила и заради това Volvo реши да премести местоположението на проекционния си дисплей. Според информация на патентното ведомство на САЩ, шведската компания е подала заявка за нов дисплей, разположен на тавана на превозното средство. Неговото име е HUD.

На снимките се вижда система, която се разполага над главата на шофьора. По принцип, проекционните дисплеи помагат на водача да види информацията на предно стъкло, като се използват огледала и проектор. При патента на Volvo нещата са значително променени.

Volvo

Сега информацията вече се намира на люка на автомобила, като целта е да се отстрани проблема с лошата видимост, най-вече в случаите, в които шофьорът е с тъмни очила. В основата на новата система за светодиоди, чиято яркост и местоположение ще могат да се регулират. Не е ясно обаче, какви данни ще се появяват на новия дисплей. По-вероятно е те да не са особено важни.

Представител на Volvo коментира, че с помощта на новото изобретение ще се освободи повече място на предния панел и така ще се намали обема на информацията от бордовия компютър. Като цяло тя се увеличава непрекъснато и проблемът е, че почти винаги излиза на едно и също място.

Впрочем, в патента на Volvo има функция, която проверява от разстоянието на автомобила. По този начин водачът може да научи нивото на заряд в акумулатора или дали са активирани защитните системи на превозното средство.

Освен това, HUD предвижда и възможността за автономно движение, при което няма да се налага намесата на шофьора. Тази технология ще бъде подробно представена при някой от следващите концептуалния модели на шведския производител.

Снимки: Carsweek

 

 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    тук не е час по български и литература и никой не чете статиите важни са коментарите под тяхиначе волво не е шведски производител а китайскивсе едно аз да претендирам за римско гражданствоволво беше шведска компания до преди форд да купи автомобилния сектор а това беше преди 20 години така че полит коректно е да се пише китайския производител на волво
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 4 години )