IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat се отказва от култов модел - този път окончателно

Роудстърът 124 Spider беше възроден през 2016 г. благодарение на Mazda

Fiat се отказва от култов модел - този път окончателно

Построеният на базата на Mazda MX-5 роудстър Fiat 124 Spider ще бъде окончателно спрян от производство, тъй като ръководството на италианската компания смята, че влагането на средства в нова поколение на модела е неизгодно.

Роудстърът се върна на пазара през 2016 г. - точно 31 години след спирането на производството на оригинала. Моделът беше възроден благодарение на партньорството с Mazda, чийто легендарен роудстър MX-5 е в основата на аналогичния автомобил, произвеждан от Fiat.

Fiat 124 Spider
Възроденият през 2016 г. роудстър (вляво) и оригиналният модел, произвеждан през 60-те години на миналия век

В разговор с изданието Autocar генералният директор на италианската марка Оливие Франсуа призна, че възраждане на 124 Spider е проект, който е донесъл сериозна печалба на компанията му. Но от гледна точка на бизнеса вече няма смисъл да се влагат пари с разработката на ново поколение на роустъра.

"Моделът 124 е нишов. Това беше изгоден проект за нас, но само благодарение на сътрудничеството с Mazda. Този автомобил не може да стане ключов за марката, тъй като не е чистокръвен Fiat, но пък ще си остане една интересна възможност", обясни Франсуа.

Роудстърът никога не е планиран за масов модел, но колкото и парадоксално да звучи, той е най-успешият автомобил на Fiat на пазара в САЩ за миналия месец и втори по продажби в страната през последните 2 години. Но и неговата популярност спадна с 20% за последните 12 месеца.

Снимки: Fiat

0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До #5 ( преди 4 години )
    Това пък от къде го измисли. Преди да ти отговоря, реших все пак да прочета някоя статия и още първата в Motor1 не споделя твоето мнение.
  • #4
    4 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Всички автомобилни медии който са тествали 124 Spyder и МХ-5 са категорични, че FIAT-а е по-добър! Въпреки, че са на една база 124 има по-добро управление, по-евтин е и е по-мощен!
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    До #1 ( преди 4 години )
    И къде прочете, че се отказват от Мазда. Хората ти обяснват, че благодарение на Мазда са успяли да го направят изобщо. Отказват се да правят нов такъв, защото пише Fiat 124, ама не е. Искат да направят свой собствен, но сами да го разработват няма да им излезе сметката, защото е нишов автомобил и точно тази ниша е запълнена от много години от Мазда. Който иска такъв роудстър, просто си взима Мазда.
  • #2
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Мазда ( преди 4 години )
    И ние се радваме, че се отървахме от теб...
  • #1
    10 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    И аз се отказах от с облекчение от Мазда преди години.