IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota се отказва от Land Cruiser?

Легендарният всъдеход ще се предлага само като Lexus

Toyota се отказва от Land Cruiser?

Още през 2018 г. генералният директор на Toyota Motor North America - Джим Ленц, обяви, че японският концерн щателно анализира всички сегменти, за да може да пресметне какви приходи (или загуби) носят съответните модели. Засега няма официални резултати от проучването, но според последните информации Toyota ще се откаже от моделите, към които няма сериозно търсене на пазара. Един от тях е всъдеходът Land Cruiser, чиито продажби продължават да падат.

Анализаторът от американското издание Motor Trend - Джон Либерман, твърди, че в концерна вече е взето решение и след 2022 г. легендарният модел няма да се предлага на редица пазари, в това число и този в САЩ. От Toyota не потвърдиха, но и не отрекоха това твърдение, като казаха единствено, че няма окончателно решение по въпроса.

Либерман обаче цитира собствени източници от японския производител, според които ниските продажби на Land Criuser ще решат неговата съдба. През миналата година в САЩ са реализирани едва 3100 единици от модела, чиято цена стартира от 85 000 долара.
Малко по-успешно се справя луксозната версия на Land Cruiser, предлагана от Lexus под името LX 570. Нейният резултат за 2018 г. е близо 5000 бройки и затова този модел ще продължи да се предлага и след 2022 г. Цената му в Щатите е приблизително същата, като започва от 86 000 долара.
Снимка: Toyota

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Dr ( преди 4 години )
    За 5. Приликата и Разликата между Land Cruiser и Range Rover го обяснява един австралиец на YouTube. Та според него приликата е че и двете могат да те закарат до bush(това е трева, дървета и храсти почти непроходими характерни за австралия). А разликата е че Land Cruiser-а може и да те върне.
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Пешо Мотора ( преди 4 години )
    За #5 от километри се вижда кой не разбира от коли! Много е тъжно че се престрашаваш да пишеш.
  • #5
    1 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "защото са луксозни с истински офроуд възможности"Има само една марка, която разполага с тези две характеристики, и тя е Land Rover, и по-специално моделното семейство Range Rover.Първо, в Land Cruiser няма нищо луксозно - ама буквално нищо. Това е един от най-дървените и недодялани автомобили на пазара.Второ, Terrain Response на Land Rover е с десетилетия пред допотопната система на Toyota. Това, че има 2 см. по-малко ход на окачването е далеч по-маловажно.
  • #4
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Съвсем нормално е продажбите да са ниски при условие, че това са най-скъпите коли на марката. Освен всичко, това са нишови автомобили, защото са луксозни с истински офроуд възможности. Колко такива знаете да се продават от други марки? Хората обикновено си вземат нещо луксозно без офроуд опция, т.е. паркетници на по-ниски цени. За истинските ценители обаче все още съществуват автомобили, като Лексус и Тойота!
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Измислици? Хората си цитират конкретни числа и разчети...От години е ясно, че Ленд Круйзъра е твърде скъп, а клиентелата - твърде специфична, за да съществува. Не случайно се произвежда от толкова години без промени.
  • #2
    4 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Хората с пари не си купуват тойотки и лексуси.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Аре стига с тази манджа да я претопляте през няколко месеца всяка година! На някои явно много им пречи този прекрасен автомобил и все им се иска да го спрат. Поне от 5 г. чета подобни глупости, измислени от някой и тиражирани от платените медии, като тази. Явно, който плаща, той поръчва музиката (статиите). На комедиантите, знаем кой им е спонсора и кой поръчва подобни новини!