IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota измисли система, която ще спаси много шофьори

Технологията помага при случайно натискане на педала на газта

Toyota измисли система, която ще спаси много шофьори

Японският автомобилен концерн Toyota е създал система, която помага на водача в случай на случайно натискане на газта, съобщава вестник Yomiuri.

Досега на автомобилите се поставя система за автоматично спиране, но новата функция е по-усъвършенствана. Системата сработва, ако установи, че друга машина представлява препятствие за водача и предстои сблъсък. Така тя не само се презастрахова, но и предлага изход от екстремната ситуация.

Едно от основните приемущества на новата технология е възможността тя да се използва не само при автомобили, които току-що са слезли от конвейера, но и при такива, който вече се използват по пътищата. От Toyota са наясно, че повечето им клиенти са хора на възраст и затова системата няма да струва повече от 500 долара.

Оказва се, че през 2018 г. около 3500 пешеходци са загинали по пътищата в Япония, като това е една от най-ниските цифри, откакто се води подобна статистика - от 1948 г. Показателят се подобрява всяка година, но японския правоохранителни органи са обезпокоени от друг проблем - повечето инциденти стават по вина на шофьори, чиято възраст е над 65 години. 

Властите отчитат, че населението на страната остарява, което означава, че това явление няма да отмине. През 2017 г. беше приет закон, според който всички водачи на автомобили на възраст от 75 години нагоре трябва задължително да преминава медицински изследвания за наличие на деменция. Особено внимание беше обърнато на тези, които вече са попадали в катастрофа. Те трябва по-често да бъдат изследвани, тъй като са в рискова група.

Впрочем, резултатите на подобна кампания от страна на властите вече се виждат. През 2018 г. над половин милион японци над 65-годишна възраст са се отказали доброволно от шофьорските си права.

Снимка: Toyota

0 от 500