IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota инвестира в главния конкурент на Uber

Японците ще разчитат на китайската Didi за разработване на автономно управление

Тоyota ще инвестира над 600 млн. долара в най-големия конкурент на Uber в световен мащаб - китайската Didi Chuxing. Целта на японците е да наваксат изоставането си в областта на автономното управление и свързаността.


DIDI


Didi е най-голямата компания за споделено пътуване в Китай, след като спечели категорично битката с Uber преди няколко години и накрая откупи местния бизнес на американския гигант.

Освен това Toyota ще създаде и нов джойнт-венчър с китайски партньори, включително GAC, производителя на луксозните китайски лимузини Trumpchi. Двете компании ще разработват технологии и услуги за сервизна дейност, поддръжка на корпоративни автопаркове и коли под наем.

След като дълги години гледаше скептично на тенденциите към пълни електромобили и автономно управление, Toyota рязко смени посоката през 2017 и сега планира до 2025 година половината й продажби да се падат на електрифицирани модели (включително плъг-ин хибриди).


Toyota Denso autopilot


За целта японците вече имат партньорства с китайски производители на батерии като BYD и Contemporary Amperex Technology. Наскоро основаха и джойнт-венчър с японския производител на компоненти Denso за разработки в областта на свързаните автомобили.

Целта на Didi от своя страна е да разполага с напълно автономни автомобили, така че да отпадне нуждата от шофьори за флотилията й. Компанията има съвместни дружества в тази посока с BYD, Volkswagen и BAIC. Освен това води преговори с Nissan и с Dongfeng, китайския партньор и акционер на Peugeot.

 

0 от 500