IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar готви два компактни кросоувъра на шаси на BMW

Британците ще използват същата платформа и за три модела на Land Rover

Jaguar готви два компактни кросоувъра на шаси на BMW

Компанията Jaguar Land Rover смята сериозно да разшири сътрудничеството си с BMW Group. По информация на изданието Autocar, британците искат да направят цели 5 нови кросоудъра на платформата с предно предаване, която е в основата на всички нови модели на MINI, както и на компактните коли на BMW, в това число и новото 1-Series.

Марката Jaguar ще пусне на това шаси малък кросоувър, като и кроскупе. И двата автомобила ще имат думата Pace в имената си, за да могат да станат част от актулантата SUV-гама на бранда. Най-вероятно те ще се казват A-Pace и B-Pace.

Jaguar

На своя ред, Land Rover ще използва архитектурата на BMW за приемниците на Range Rover Evoque и Discovery Sport, както и за възродени Freelander. За последния вече се знае, че ще бъде с по-компактни размери от първото поколение на модела.

Използването на платформата на BMW ще позволи на британския производител без особени загуби да покрие европейските екологични стандарти, които стават още по-жестоки през 2025 г. В същото време, баварците ще увеличат производството на компоненти, които обаче ще бъдат унифицирани за моделите на една и съща платформа и така в крайна сметка ще се окажат по-евтини.

В момента моделите на BMW и MINI с предно предаване реализират около 850 000 продажби на година, а привличането на Jaguar Land Rover потенциално може да увеличи този обем с около 250 000.

Трябва да се отбележи още, че платформата на баварците, известна като FAAR, е разработена с цел използване и на електрифицирани силови агрегати. Това ще облекчи финансовото бреме на Jaguar Land Rover, който се задължи от 2020 г. да предложи хибридни или електрически версии на всички свои модели и вече вложи средства в собствената си архитектура MLA, предназначена за бъдещите Jaguar XJ, Range Rover и други големи автомобили.

Снимки: Autocar

 

0 от 500