IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar Land Rover и BMW обединиха сили

Двете компании съвместно ще разработват електромобили

Jaguar Land Rover и BMW обединиха сили

Jaguar Land Rover и BMW обявиха, че ще си сътрудничат в разработването на ново поколение технологии за електрически и хибридни автомобили. Двете компании съвместно ще разработват електрически задвижващи системи, известни още като EDU, съобщи Autocar. Лидерите на двете компании се надяват, че ще намалят значително разходите за разработката на тези видове автомобили.

Този нов съюз е един от многото в индустрията в момента, тъй като производителите се стремят да направят новите си електрически автомобили по-печеливши. Съвсем наскоро например, Ford обяви, че ще инвестира 500 милиона долара в американския стартъп Rivian. Сроковете, в които първите плодове на сътрудничеството между JLR и BMW ще се видят, не са посочени, но най-вероятно дебютните съвместни модели ще се появят не по-рано от 2022-2023 г.

BMW-i8

"Автомобилната индустрия претърпява драматична трансформация. В това сътрудничеството виждаме ключ към успеха, включително в областта на електрификацията. В лицето на Jaguar Land Rover намерихме партньор, чиито изисквания за бъдещото поколение EDU съвпадат с нашите. Заедно имаме възможността да отговорим по-ефективно на нуждите на клиентите, да намалим времето за разработване и да изведем по-бързо на пазара автомобилите и най-съвременните технологии на пазара", каза Клаус Фройлих, член на борда на BMW за изследвания и разработки.

Jaguar-I-Pace

"Доказали сме, че можем да изградим водещи електрически автомобили, но сега трябва да разширим технологията, за да подкрепим следващото поколение продукти на Jaguar и Land Rover. От разговорите ни с BMW Group стана ясно, че изискванията на двете компании следващото поколение EDU да подкрепят този преход имат значително припокриване, което създава взаимоизгодно сътрудничество", каза от своя страна Ник Роджърс, инженерен директор на Jaguar Land Rover.

Финансовите условия на сделката не бяха оповестени. Трябва да се отбележи обаче, че това не е първото сътрудничество между Jaguar Land Rover и BMW. През 1994 г. баварците купиха британския производител Land Rover, който обаче не донесе очакваните печалби. Поради това през 2000 г. марката бе продадена на Ford, която от своя страна я препродаде на Tata Motors през 2008 г.

В момента пък двата съюзника увеличават електрическата си моделна гама. В следващите 12 месеца Jaguar Land Rover ще пусне плъг-ин хибридите Evoque и Discovery Sport, а догодина BMW ще представи електрическия iX3, следван от i4, електрическият еквивалент на 3 Series.

0 от 500