IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Окончателно: Daimler ще плати милиард евро глоба

Санкцията ще е до 5000 евро на кола, съобщи Der Spiegel

Окончателно: Daimler ще плати милиард евро глоба

Глобата за Daimler е вече неизбежна, съобщи германското списание Der Spiegel, като размерът й ще е между 800 милиона и 1 милиард евро. Все още обаче размерът й не е окончателно определен от прокуратурата в Щутгарт, като санкцията е свързана с откритите нарушения при дизеловите модели на Mercedes, които създадоха „Дизелгейт” и за германската премиум марка.

Държавната агенция KBA откри софтуеър, който осигурява неверни данни за замърсяването, идващо от C и Е-класите на Mercedes и нареди на компанията да организира сервизна акция за 280 000 коли.

Според източник от прокуратурата, глобата ще е до 5000 евро на кола, което означава, че глобата отива към 1 милиард.

Говорител на прокуратурата в Щутгарт заяви за германското издание, че разследването продължава и прогнозира, че то едва ли ще приключи до края на годината. От Daimler пък отказаха коментар с довода, че разследването срещу компанията не е приключило.

През май 2017 прокуратурата претърси офисите на Daimler като част от разследването за неверните данни относно нивото на замърсяване от дизеловите модели на Mercedes, като разследващите обясниха, че работят по обвинение за измама.

В Щатите също тече подобно разследване, като през февруари 2016 агенцията за защита на околната среда нареди на Mercedes да даде обяснение за нивото на вредни емисии и начина, по който те се измерват.

Прокуратурата в Германия вече издаде заповеди за налагане на глоби на Volkswagen, Audi и Porsche. През май Porsche получи глоба в размер 535 милиона евро, Bosch беше санкциониран с 90 милиона, рекордът засега е на VW – 1 милиард евро, а Audi трябва да плати 800 милиона евро. Глобите бяха наложени от прокурори в Щутгарт, Брауншвайг и Мюнхен.

0 от 500