IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler отчете загуби от 1.2 млрд. евро

През същия период на 2018 концернът е спечелил 1.7 млрд. евро

Daimler отчете загуби от 1.2 млрд. евро

Автомобилният концерн Daimler е загубил 1,2 млрд. евро за второто тримесечие на 2019, стана ясно от официалния отчет. През същия период на миналата година компанията, която произвежда марката Mercedes, имаше 1.7 милиарда евро печалба. 

Финансовият оборот на концерна е увеличен с 5% и достига 42,7 млрд. евро, което до голям степен се дължи обаче на продажбите на автобуси и камиони, а не на основния автомобилен бизнес - производството на леки коли с марката Mercedes-Benz. 

Новият главен изпълнителен директор Ола Калениус, който наскоро смени Дитер Цетше, ще трябва да обяви тези финансови резултати до няколко седмици. Само преди дни обаче концернът публично призна, че резултатите му са доста по-лоши от очакваното.

"Нашите резултати през второто тримесечие се дължат на разходите в размер на 4,2 млрд. евро", коментира шефът на Daimler, без да уточнява за какво са похарчени тези пари. 

Не е тайна обаче, че производителят от Щутгарт трябва да покрива загубите от скандала с манипулираните дизелови двигатели, който засегна хиляди автомобили. Освен това, служители на концерна се разследват от германската прокуратура, което вероятно ще доведе до сериозни глоби за Daimler. Не е ясно и какви ще бъдат санкциите, които концернът ще понесе по същите обвинения в САЩ.

Компанията загуби и 1 млрд. евро заради сервизна акции за смяна на въмздушните възглавнии Takata, както и 500 млн. евро заради проблеми с производсвото на лекотоварни автомобили. Всички това принуждава Mercedes да оптимизира гамата си модели (от нея отада пикапът X-Class). В компанията се надяват, че през 2021 г. приходите от продажба на леки коли ще се увеличат поне с 10%.

 

 

 

0 от 500