IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

General Motors се забърка в домашен "дизелгейт"

Концернът произвеждал автомобили, които са несъвместими с американското гориво

General Motors се забърка в домашен

Концернът General Motors се оказа в центъра на нов скандал, свързан с дизелови двигатели. Собственици на тежките пикапи GMC Sierra и Chevrolet Silverado, оборудвани с 6,6-литров дизели Duramax, твърдят, че от 2010 до 2015 г. производителят е продавал в САЩ автомобили, които са несъвместими американското гориво.

Срещу концерна вече е заведено дело, като първото заседание на федералния съд в Детройт се е състояло на 7 август, съобщава DetroitNews. Пострадалата страна твърди, че американското гориво се отличава от европейската по по-малката си плътност и осигурява по-лошо смазване, заради което в горивната помпа влиза въздух.

В резултат на това, части от помпата, която е производство на фирмата Bosch, се трият едни в други и образуват метални стружки. Те попадат в горивото, след което отиват в системата за впръскване и увреждат двигателя. Собствениците на пикапите твърдят, че моторът спира да работи изведнъж и не може да бъде стартиран повторно, тъй като системата от инжектори е напълно разрушена.

Под заведения срещу GM съдебен иск са се подписали 8 собственици на увредени автомобили. Те обаче са сигурни, че в риск се намират още десетки хиляди превозни средства. Това са пикапите и леки камиони GMC Sierra 2500/3500, Chevrolet Silverado 2500/3500, товарните ванове и микроавтобуси GMC Savana и Chevrolet Express. Всички те са оборудвани с дизелови V8 Duramax LML и Duramax LGH, произведени от 2010 по 2016 г.

Снимка: General Motors


 

0 от 500