IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И в Норвегия се появи съперник на Tesla

Fresco Motors е кръстена на известния футурист и засега няма кой знае какво за показване

И в Норвегия се появи съперник на Tesla

Електромобилите промениха напълно пазара на нови коли в Норвегия, където Tesla Model 3 е №1 по продажби. Северната европейска държава не е произвеждала автомобили, но това може скоро да се промени, като естествено става въпрос за електромобил, който да е съперник точно на продукцията на Tesla. Компанията, която има тази амбиция е Fresco Motors, а електрическият седан, който ще се сглобява в Норвегия е Fresco Reverie.

Компанията е кръстена на Жак Фреско, който винаги се е определял като „социален инженер”, въпреки че американецът много повече възприеман като футурист. Целта на Фреско, с която той натрупа популярност, беше създаването на „икономика, базирана на ресурсите” и на градове, който имат устойчив цикъл на развитие.

Fresco Motors планира да започне да доставя автомобили през 2021 година, но от компанията все още не са потвърдили, че разполагат с действат прототип на Reverie.

Главният изпълнителен директор на компанията Еспен Квалвик заяви, че в момента „се случват много неща едновременно и по-важното е марката да натрупа популярност”.

Reverie ще е дълъг 4,81 метра, широчината му ще е 2,23, а височината . 1,40 метра. Максималната скорост на електромобила ще е 300 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч ще става за 2 секунди. От Fresco Motors все още не са коментирали пробега на колата с едно зареждане, но твърдят, че ще е „голям”.
Важна техническа особеност на електромобила ще е използването на модулна батерия. Така, ако се появи дефект в батерията, ремонтът ще е много по-евтин, тъй като ще се подмени проблемният модул, а не цялата батерия.

Квалвик обясни, че в компанията се надяват норвежците да останат верни на продукцията на страната си, когато става въпрос за автомобили, както е и при другите стоки на местния пазар. Той потвърди, че досега компанията има 70 заявки, всички от Норвегия, като нито един от клиентите не е виждал на живо Reverie.

0 от 500