IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо всъщност мигачът ви цъка?

Някога този звук е бил просто нежелан страничен ефект от технологията

На пръв поглед въпросът може да ви се стори налудничав. Крокото тиктакане ни подсеща, че мигачът ни е включен, и освен това е един от най-малко дразнещите звуци в съвременните коли.


мигач


Но всъщност има добра причина да го зададем.

Ранните автомбили не са имали мигачи. После все по-натовареният трафик наложил те по някакъв начин да предупреждават, когато ще завиват. Но чак до края на 30-те години вътре в колите нямало лампичка, която да се включва при активирани мигачи.

Това нововъведение принадлежи на американската компания Buick. За да бъде лампичката мигаща, инженерите на компанията разработват проста електрическа верига, в която токът протича до биметална пластинка. Тя се нагрява и измества, правейки контакт, и лампата светва. После пластинката изстива и прекъсва контакта, и така до безкрай. Именно звукът от деформацията на тази пластинка е всъщност звукът на мигача. Никой не го е планирал като звуково предупреждение - той е просто ефект от технологията на мигащата лампичка.


мигач


После технологията еволюирала и простата електрическа верига била заменена от електромагнит и реле - което също цъкало, когато превключвало.

В наши дни обаче и от двете технологии няма и помен - мигането на светодиодните лампички по таблото се управлява директно от компютъра. Но цъкането на мигача е нещо, с което сме отраснали, и производителите предпочитат да не го премахват. В повечето съвременни коли обаче звукът идва от аудиосистемата и е изкуствено синтезиран.

 

0 от 500
 • #13
  5 rate up comment 1 rate down comment
  До Колю ( преди 1 година )
  Абе той жиБа има блутут ама собственика е толкова *** че няма идея как да го свърже
 • #12
  6 rate up comment 1 rate down comment
  колю ( преди 1 година )
  най обичам да чакам някой *** с GLE да даде хабер накъде отива...а той подминава и не пуска мигач щото е зает да си държи скапания телефон. сякаш джипа за 150 бона няма блутут.
 • #11
  0 rate up comment 2 rate down comment
  до Теа Па ( преди 1 година )
  баце, ти имаш много бегла представа какво е аудиосистемата :D
 • #10
  4 rate up comment 0 rate down comment
  v-1 ( преди 1 година )
  Направо 90% у нас не ползват мигачи, всеки кара все едно е сам на пътя. Производителите могат да спестят от колите за БГ, като не им монтират мигачи, те и без това не се ползват :)
 • #9
  6 rate up comment 0 rate down comment
  ННН ( преди 1 година )
  Този лост е за чистачките. Но няма значение, то повечето у нас не използват мигачи.
 • #8
  10 rate up comment 2 rate down comment
  Теа Па ( преди 1 година )
  И как така ще клика през аудио системата? Т.е., усилвателя не се изключва? И като усилвам/намалям, това не влияе на силата на цъкането? И не мога да сменя радиото? Всеки малко запознат с аудио системи ще ви каже, че това няма как да бъде направено от човек със здрав разум. Нема такова нещо в който и да е автомобил. Цъка говорителчето в таблото, което писка и при забравен колан за някои коли.
 • #7
  7 rate up comment 0 rate down comment
  До долния коментар ( преди 1 година )
  Защото мислят че мигачите са вързани към елетромера ;)
 • #6
  9 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Защо собствениците на скъпи автомнобили(БМВ, Ауди ...) не ползват мигачи? Възможни отговори: а. Срамно е (в смисъл не е ТАРИКАТСКО)? б. Мигачите са само за балъците. c. Ако автомобила е над 35-40к може и да НЕ се ползват(един вид всичко Ти е позволено). d. Ако включат мигач не ги пускат да се престроят. е. Нито едно от изброените. Как мислите? Можете да допълвате с други възможни отговори или коментари.
 • #5
  13 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  "90% от съвременните водачи" = 1) всички "бакшиши", 2) всички с BMW и 3) всички с.е.л.я.н.д.у.р.и. Отдавна, за да разбера кой и на къде ще завива, го "гледам в очите", след като преди това 5 мин. съм изучавал поведението му и се опитвам да отгатна по него я кога ще смени лента без мигач, я кога ще завие, пак без да указва накъде. Няма кой да възпитава шофьорите като хора, пък после защо стават ПТП...
 • #4
  38 rate up comment 0 rate down comment
  .. ( преди 1 година )
  На 90% от съвременните водачи не им цъка нищо. Те не знят какво е това мигач. А ако имаш "наглостта" да им напомниш за мигача се озоваваш в "полето" на безкрайната простотия. Та какво викате цъкало?