IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един голям китайски акционер в Daimler

Контролираната от държавата BAIC купи 5% от германския гигант

Още един голям китайски акционер в Daimler

Китайската автомобилна компания Beijing Automotive Group Co (BAIC) е купила 5% от акциите на Daimler и става вторият голям китайски акционер в германския гигант. С тази инвестиция BAIC „циментира” според агенция Reuters съюза си с Daimler, който беше поставен под въпрос, когато Geely купи почти 10 процента от акциите на германската компания.

BAIC е основният партньор на Daimler в Китай от години, като двете компании са съдружници в заводите в Пекин, които произвеждат модели на Mercedes, а съвместното им предприятие е Beijing Benz Automotive.

Миналата година Ли Шуфу, президентът на Geely, купи 9,69% от акциите на Daimler, като не скри, че целта му е създаването на алианс с германците за създаване и развитие на електромобили и автономни автомобили.

„Тази стъпка подсилва нашата подкрепа за мениджмънта на Daimler и стратегията на компанията”, заяви днес президентът на BAIC Хи Ксю.

Още през май агенция Reuters съобщи, че BAIC се готви да купи пакет в Daimler, като дори прогнозата за размера му се оказа точна, а идеята на китайците е така да подсилят връзките с Daimler в Beijing Benz Automotive. Миналата година тази компания продаде 485 000 коли в Китай.

От своя страна, от Daimler обявиха, че „приветстват” инвестицията на BAIC. Daimler е акционер в подразделението на BAIC, акциите, на което се търгуват на фондовата борса в Хонг Конг, още от 2013 година. Става въпрос за BAIC Motor, а делът на Daimler е 9,55%.

0 от 500