IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фердинанд Порше: Спасителят на електромобила?

Пред колите с батерии стои една непреодолима пречка. Но решението е измислено още преди 120 години

Въпреки нарастващия политически натиск има един фактор, който засега ограничава нашествието на електромобилите: техните батерии. При днешното ниво на технологиите само батерията, складираща електричество за 500 км пробег, тежи доста повече от цялото задвижване на автомобил с вътрешно горене, включвайки и горивото (батерията на Tesla Model 3 например е 480 кг). И освен това струва поне два пъти повече. Технологията напредва и поевтинява с времето, разбира се, но за момента подобрението е скромно.


Фердинанд Порше, Lohner Porsche, главина

Вграден в главината електромотор от първите хибридни модели на Фердинанд Порше

КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ СЕ ВЯРВА, решение на този проблем съществува. При това съществува вече от 120 години. И негов автор е някой си Фердинанд Порше.
През 1899 съвсем младият тогава изобретател се хваща на работа при Якоб и Лудвиг Лонер във виенската Lohner Werke. Порше е устоял на напъните на баща си Антон да го направи тенекеджия в Либерец и вече е понатрупал опит с електромоторите при Бела Егер.
В зората на ХХ век още не е съвсем ясно коя технология ще спечели състезанието за бъдещето на автомобила. Има бензинови мотори, дизелови мотори (все още горящи фъстъчено масло, според оригиналния замисъл на Рудолф Дизел), парни машини на колела и дори електромотори. Но последните имат познат проблем: батериите им са огромни, тежки и несигурни.


Фердинанд Порше, Lohner Porsche

Първата серийна Lohner-Porsche тежи малко над... 4 тона

ЛОНЕР И ПОРШЕ СЕ заемат да решат този проблем. Резултатът е показан пред света на Парижкото изложение през 1900 година: Lohner-Porsche, първият хибриден автомобил в историята. От днешна гледна точка не бихме го сметнали за особено лек: с двата електромотора и 44-те си оловно-киселинни акумулатора машината тежки малко над... 4 тона, и се налага Continental да произведе специални подсилени гуми, за да я издържат.
Най-оригиналното в идеята на младия Порше е, че електромоторите са монтирани в главините на предните колела. От конструктивна гледна точка това има много предимства: повече ефективност и по-малки загуби на енергия, по-ниско тегло, по-нисък център на тежестта и така нататък.
Но независимо от това технологията никога не е доразвита до серийно производство. С нея са експериментирали най-различни компании - от Volvo и Nissan  до Michelin и японската NSK. Toyota дори показа прототип с такова задвижване и горивни клетки преди няколко години. Но готово за пазара решение няма.


главина, електромотор, Indigo

Системата на Indigo в действие

ОБЯСНЕНИЯТА ЗА ТОВА са няколко. Едното е, че всяко новаторско задвижване е риск, който повечето автомобилни компании са склонни да поемат само в краен случай. Другото е свързано с няколкото конструктивни недостатъка. Да изнесеш електромотора в самото колело го излага на стихиите - а при повечето електромобили става дума за доста висок волтаж, от порядъка на 400 волта, и перспективата те да са в контакт с дълбоките локви не е много радостна. Излиза, че такъв изнесен агрегат трябва да бъде много по-добре защитен и обезопасен - което, естествено, раздува производствените разходи.

Вторият основен недостатък е удобството. Всяко увеличаване на така нареченото "неподресорно" тегло на автомобила - тоест онези компоненти, които не са носени от окачването - се отразява драматично на управляемостта и на комфорта на возене. Заради това дори онези днешни електромобили, ползващи отделни електромотори за всяко колело (например чудовищния Rimac C Two с неговите 1914 коня), предпочитат да ги монтират в корпуса, а не в главините.


главина, електромотор, Indigo


ЕДНА АМЕРИКАНСКА КОМПАНИЯ обаче е готова да промени това и да възкреси идеята на Порше, отбелязва The Economist. Indigo Technologies, основана преди почти десетилетие от един професор в реномирания Масачусетски технологичен институт (MIT), вече има прототип на задвижване чрез електромотори в главините. Системата се нарича Traction T1 и включва не само агрегатите, но и спирачки, управление и активно окачване. Най-големият й коз е, че работи не при 400 волта, а само при 48 - напрежение, което започва да се превръща в стандарт при всички автомобили заради нуждата от захранване за все повечето електрически системи на борда. Пониженият волтаж означава, че е много по-лесно да се обезопаси и изолира електромоторът.

ПРЕДИМСТВАТА КАТО СПЕСТЕНО ТЕГЛО могат да са внушителни - и отключват цяла каскада от други икономии.
Първо, такова задвижване премахва нуждата от разпределителен вал, трансмисия, както и от най-тежките компоненти на окачването. Това спестено тегло на свой ред позволява да се намалят и мощността на електромоторите, и размерът на батерията - от което колата става не само по-лека, но и забележимо по-евтина. Отпадането на толкова много компоненти освобождава и пространство, което пък значи, че автомобилът може да бъде доста по-компактен и пак да предлага същите удобства отвътре.
С по-малката батерия отпада и другият главен проблем на електромобила днес: дългото време за зареждане. От Indigo уверяват, че техните тестови прототипи изразходват едва една десета от енергията, нужна на традиционните машини с двигател с вътрешно горене.


главина, електромотор, Indigo

Възможно ли е това да е задвижването на градските автомобили от бъдещето?

ДОРИ И УСЛОЖНЕНИЯТА с комфорта се решават от само себе си заради пониженото тегло на автомобила. А понеже окачването може да контролира и регулира поотделно въртящия момент към всяко колело, стабилността и сцеплението в завой са всъщност по-добри, отколкото при стандартен автомобил.
Технологията на Indigo има още един коз: ползва магнити от неодим, които са не само по-компактни, но и по-достъпни от алтернативите си. Неодимът е метал от групата на т. нар. "редки земни елементи", но всъщност изобщо не е чак толкова рядък. Само проучените и доказани запаси надхвърлят 8 милиона тона, което при сегашното годишно потребление (около 7000 т) би стигнало за над хилядолетие.

ОСТАВА САМО ЕДИН МАЛЪК ПРОБЛЕМ. Чували сме стотици стартъпи, създадени да преобразят автомобилите, да говорят за продукта си със същата увереност и категоричност, само за да изчезнат после без следа. Истинският тест за Indigo ще е дали ще съумее да продаде технологията на голям производител. Изпълнителният директор Брайън Хемънд съобщи пред Forbes, че в момента преговаря с няколко автомобилни компании и с техни доставчици от първи ред, и очаква до края на тази година да има подписани договори. Първата готова за пазара система може да се появи около 2022 година.
Не очаквайте обаче да я видите на собствения си автомобил. За да работи ефективно, T1 се нуждае от специално разработено за нея шаси. И то вероятно ще е в класа на малките градски коли - идеята не е да задвижваме големите SUV, подчертава Хемънд. За сметка на това технологията ще облагодетелства много компаниите за споделено пътуване и наемане от типа на Uber. И тогава, макар и със 120-годишно закъснение, идеята на младия Фердинанд Порше най-после ще заживее пълноценно.

 

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    PowerWheel Specialis ( преди 2 години )
    Ако някой се интересува повече от темата, може да погледне фирми като Schaeffler, Heinzmann, Elaphe, GEM Motors както и много китайски фирми. Всички те имат електродвигатели в главините в серийно производство, но основно за коли клас L7 (тегло без батерия до 450 кг, редуцирани изисквания към спирачната система) или приложения не в автомобилната индустрия - например в автоматизирани машини за почистване на улици и пр.
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    PowerWheel Specialis ( преди 2 години )
    Друг важен аспект е и близостта на електродвигателя и спирачката и съответно проблемът за охлаждането на двигателя и риска от демагнетизиране на ротора. Неодим магнитите имат температура на демагнитизиране между 140C - 170C и е изключително важно двигателят и спирачката да са термично изолирани един от друг. Спирачни тестове като например тези в ECЕ R13 са сериозно предизвикателство и не бива да бъдат подценявани.
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    PowerWheel Specialis ( преди 2 години )
    Важен аспект, който също трябва да се отбележи, е това, че с увеличаването на степените на свобода, т.е. - всяко колело е независимо от останалите и въртящият момент може да бъде свободно разпределян, се увеличават и изискванията за фунционална сигурност (ISO26262) към контролните единици, честотните преобразуватели и ъгловия сензор в ротора. Това води само по себе си до увеличени разходи (хардуер и софтуер) и все още никой производител не е показал готовност да плати за тях.
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Спаско ( преди 3 години )
    Тия за закона ОМ не са чували! Пълни Абдали... Хайде направете батериите на 48 волта, да видим колко ще изминете с тях... Пълни ***....
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    В Китай в момента се продават поне 500 модела рикши и малки коли които се задвижват така. Кое точно е новаторското в идеята?
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Иван ( преди 4 години )
    Тия електрички докато станат коли ще мине доста време.
  • #5
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Бачо Киро ( преди 4 години )
    Абе дрънкате си тук колкото да не заспите, големите специалисти... Вие разбирате сигурно повече от хората във фирмата, която има продукта? Бастуняци, джантата ли е колелото? Цялата ротационна маса на колелото от джантата ли е? А? Това колело главина няма ли? Карета, ос? ***... Седнали форумните мишки да разсъждават колко била глупава разработката, понеже били учили малко физика в училище... Нито имате идея колко е теглото на всичко в този продукт, нямате дори идея колко е на колата ви...
  • #4
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Инженер ( преди 4 години )
    Идеята за ел.мотор в джантите е много привлекателна за хора които не разбират от физика, като този от 2рия коментар. Тази кола която порше са направили, тежеста на въртящите се колела не им е било голям проблем, защото колата вече е тежала 4 тона и сигурно динамиката е било последното нещо което някой се е интересувал. В днешно време динамиката е много важна и както виждаме никой не е тръгнал да прави такъв автомобил защото минусите са много повече от плюсовете
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Първия коментар е коректен. Върти се ротота който е по голямата тежест в електромотора, затова се казва и ротор. Поради тази причина големи спирачки и джанти се слагат фабрично на мощни автомобили, защото голямата ротационна маса им убива динамиката ако са слаби двигателите.
  • #2
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Пълни глупости, джантите се правят лики за да се свали общото тегло на автомобила, електромотор на гумите е най доброто, защото получават пълната мощтност без загуби. Ротациятя няма нищо общо в случая, защото колелата не въртят ел. Двигателя, той е статичен, въртят се само гумите а те може да са си леки. Проблема е само да не намокриш ел. Двигателя ако влезеш в по-дълбока локва.