IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lotus представи най-мощния сериен автомобил в света

Електрическата Evija развива 2000 к.с. и струва близо 2 млн. евро

Lotus представи най-мощния сериен автомобил в света

Компанията Lotus Cars представи първия си модел за последните 11 години и откри нова страница в историята си. Електрическата хиперкола Evija излиза в тираж от 130 бройки, като цената на всяка започва от 1,7 млн. паунда (18,83 млн. евро).

Формално, новата глава в историята на Lotus започна през пролетта на 2017 г., когато 51% от акциите на компанията бяха купени от китайския холдинг Geely. Именно той осигури финансирането на новите разработки, като първият напълно напълно нов модел от 2008 г. дебютира тази нощ.

Lotus Evija

Това е електрическата хиперкола Evija, която разполага с 4 електромотора (по един на всяко колела), развиващи съвкупна мощност от 2000 к.с. Максималният въртящ момент също впечатлява - 1700 Нм, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема под 3 секуди, а до 300 км/ч - под 9 секунди. Максималната скорост е 340 км/ч.

Цялата електрическа задвижваща система е разработена съвместно с компанията Williams Advanced Engineering, която доставя и литиево-йонните батерии с капацитет 70 кВт/ч. Пробегът с едно зареждане 400 км по новия цикъл WLTP. При използването на терминал с мощност 350 кВт акумулаторът се пълни за 12 до 80% и за 18 минути до 100%.

Lotus Evija

В основата на конструкцията на Evija е карбонов монокок, който е направен от италианската фирма CPC от Модена и тежи само 129 кг. Теглото на електромобила е 1680 кг., което не е нищо с оглед на електрическото задвижване на колата. Специално внимание се обръща на аеродинамиката, като инженерите са използвали специални отвори за намаляване на подемната сила, като и активен заден спойлер. 

Външните огледала за заменени от камери, които предават картина на три малки монитора в салона. Дръжки на вратите също няма, като те са заменени от бутон на ключа и на консолата, която е в стила на тази на легендарния Lotus Esprit от 80-те години на миналия век. Друга интересна особеност са първите в света лазерни фарове - както за къси, така и за дълги светлини.

Lotus Evija

Интериорът е подчертано минималистичен, като предният панел и централната консола са съвсем тънки. Върху консолата са поставени ромбовидни сензорни клавиши, които лесно се напипват дори със затворени очи. Воланът е като на болид от Формула 1, като зад него е разположен виртуален мултифункционален приборен панел. Други дисплеи, освен тези, които отговарят за обзора от автомобила, няма.

В салона на демонстрационния автомобил е използван карбон, но по желание на клиента може да се поставят кожени и дървени елементи. Каркасите на седалките са карбонови, спирачките - керамично-карбонови, а за окачването засега липсва информация. 


Още снимки - вижте в галерията.

Цените на Lotus Evija стартират от 1,7 млн. паунда (без данъците), като компанията предвижда производството на 130 бройки от модела. Той ще се сглобява в завода на марката в Хетел (Англия), като първите доставки до крайните клиенти ще бъдат осъществени през 2020 г.

След електрическата си хиперкола британската марка ще пусне по-достъпен и по-масов спортен модел, а също така и кросоувър. Идеята на Geely е Lotus да се превърне в пълноценен конкурент на Ferrari и Porsche.

Снимки: Lotus

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 4 години )
    Произвежда се в Англия, задвижващата система е на Уилямс, купето е италианско, но да, колега, точно от китайчета е сглобявано и точно няма да вдигне 340, при положение че един Jag F-type SVR без ограничител ги вдига... Пийте ги тия хапчета бе.
  • #5
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    това макетче правено от китайчета в часове по извънкласна работа не може да си вдигне вратите и да отлепи спойлера от багажника но вдигало на картинка 340 и за 9 секунди
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Кико ( преди 4 години )
    Няма нито една статия от този сайт, в която да няма поне 5 правописни грешки. Излагате се. Хората могат да четат, не само да гледат картинки.
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Кико ( преди 4 години )
    Няма нито една статия от този сайт, в която да няма поне 5 правописни грешки. Излагате се. Хората могат да четат, не само да гледат картинки.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    123 ( преди 4 години )
    "..1,7 млн. паунда (18,83 млн. евро).." Хиперинфлацията удари ЕС
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Родна реч... ( преди 4 години )
    "Външните огледала За заменени от камери", "бутон на ключа и на конСолата", "централната конСола са съвсем тънки", "Върху конСолата са поставени"Автора пак е пропуснал да включи функцията за показване на правописни грешки.