IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това ли е най-странният автомобил в историята?

Gyro-Х се движи на две колела, но не е мотоциклет или скутер

Това ли е най-странният автомобил в историята?

Може да се спори дали това е точно автомобил, тъй като има две колела. Но пък няма как да бъде определен като скутер, например, тъй като водачът се намира в кабина. Какво точно е това превозно средство, всеки сам може да прецени, но със сигурност, то е доста странно.

Машината се появява през 1967 г., когато конструкторът Алекс Тремълс създава по поръчка на калифорнийската компания Gyro Transport Systems едноместния автомобил Gyro-Х. Той има само 2 колела - предно и задно, и затова се налага в конструкцията му да бъдат поставени жироскопи, които да го държат непрекъснато в хоризонтално положение.

Gyro-Х

Gyro-Х за първи път е показан на автосалона в Ню Йорк през същата година. Той е представен като "концепция на един от вариантите на автомобила бъдещето". Дължината му 4700 мм, широчината - 1070 мм, а теглото 839 кг. Задвижва се от двигател с мощност 80 к.с. и има две спомагателни малки колела, които го придържат след паркиране.

За съжаление, малко след това компанията, поръчала направата на автомобила, фалира и Gyro-Х остава без собственик. Машината преминава от ръка на ръка, като дълго време се намира в частни колекции, докато накрая не попада в музей в Нашвил, където и предстои реставрация.


Снимки на необичайния автомобил - вижте в галерията.

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Страхотен концепт, тогава хората явно са имали средствата и възможностите да експериментират и да се забавляват. Сега не е същото, като че ли жаждата за печалба е надделяла :(
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Моторист ( преди 4 години )
    Това нещо ако действително стои хоризонтално и в завоя, по-добре да си карам мотора!