IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi даде "зелена светлина" на новото A3

Компанията обещава, че това ще е най-добрият автомобил в този клас

Audi даде

Новото поколение на Audi A3 се забави с повече от година заради скандала с манипулираните дизелови двигатели. В крайна сметка председателят на Управителния съвет на компанията Брам Шот е дал "зелена светлина" и моделът ще се появи в началото на 2020 г., съобщава Autocar, като разкрива подробности за автомобила.

Друга причина за забавянето на четвъртата генерация на A3 е решението на Audi да даде приоритет на развитието на своите чисто електрически модели от семейството E-tron. Автомобилът е бил преработен в движение, но това няма да се отрази по никакъв начин на качествата му.

Audi A3

"Новото Audi A3 е по-добро във всяко едно отношение, но най-вече в интериора, който предлага лукс и технологии, достъпни досега само за моделите от най-висок клас. Подобрихме всичко, а последните тестове показват, че това ще бъде най-доброто предложение в сегмента", коментира представител на компанията от Инголщад.

Автомобилът е получил много смел външен вид, който го свързва с по-малкото A1, както и с Q3. Той е изграден на платформата MQB на Volkswagen Group, като в конструкцията му са използвани олекотена стомана и алуминий. Благодарение на това е намалено теглото, а също така вибрациите и шума в купето. Шасито позволява използване на хибридни двигатели - както стандартни, така и plug-in (зареждащи се от електропреносната мрежа), а също така и интегрирането на цифрови технологии и автономни системи за управление с мрежа 5G.

Първоначално, новото Audi A3 ще се предлага като хечбек с 5 врати и седан с 4 врати. Първият вариант ще продължи да се сглобява в Инголщад, а вторият - в Дьор (Унгария). Очаквано, от гамата отпада версията с 3 врати, тъй като подобни коли не се търсят на пазара. Тя ще бъде заменена от A3 Allroad - всъдеходен хечбек, който ще излезе през 2021 г. и ще се конкурира с Mercedes GLA.

Audi A3

Като цялото, "братчето" на на Seat Leon, Skoda Octavia и Volkswagen Golf ще порасне на размери във всички посоки, което ще позволи повече пространство за возещите се в автомобила, както и по-голям багажник. Интериорът до гояма степен ще напомня на този на Q3, но ще получи и редица нови дизайнерски и инженерни решения.

В Audi подговят обшина гама двигатели за новото A3. То ще получи бензинови и дизелови мотори, а също така и версия на метан. Те ще се комбинират с 6-степенна механична или 7-степенна "роботизирана" скоростни кутии. Всички модификации, с изключение на най-мощните, ще бъдат с предно предаване. Бъдещето A3 Allroad, както и още някои версии ще получат системата за задвижване на четирите колела quattro.

Бензиновите двигатели са 1,5-литров на VW Group със 130 и 150 к.с., както и 2,0-литровият на Audi със 190 к.с. Те са с допълнителен стартер-генератор, зареждан от 48-волтова електрическа система. Той подпомага ускорение и намалява разхода на гориво. 

Audi A3

Въпреки спада на продажбите на дизели в Европа, моделът ще получи такъм мотор. Той ще бъде с работен обем 2,0 литра, като ще се предлага в 3 варианта на мощност  от 136 до 205 к.с. И при него има стартер-генератор с 12-волтова система, както и нов филтър за твърди частици и двоен катализатор SCR.

На по-късен етап ще се появят две спортни версии на модела - S3 и RS3. При тях ще се използва 2,0-литров бензинов турбомотор, развиващ съответно 329 и 420 к.с. Той трябва да замени досегашния 2,5-литров двигател с 5 цилиндъра. 

Сред разработките, предназначени за бъдещото RS3, е преработена многодискова  система с четири задвижващи колела. Тя ще получи режим за задвижване на задните колела като при Ford Focus RS и новия Mercedes-AMG  A45. Според представител на Audi, това ще отличава колата от всички други модели, произвеждани на платформата MQB.

"Това ще бъде един по-директен и по-рязък автомобил от всички, предлагани до момента. Добавянето на функцията Drive Select ще позволи на клиентите да приспособят динамиката към своите предпочитания. Идеята ни е само една - това да бъде най-добрата кола в този клас", казва още източникът на Autocar.

Снимки: Autocar

0 от 500