IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Желанието за определяне на бъдещето характеризира цветовите тенденции при колите

Комплексни метализирани цветове в бежовата и златиста гама подчертават чувството на оптимизъм в Европа, Средния Изток и Африка

ACT/9, името на колекцията за цветови тенденции при автомобилите за сезон 2019–2020, отразява желанието активно да се участва в определяне на бъдещето. Като анализират технологичните тенденции и промени в обществото, дизайнерите от дивизия „Лакове и бои“ на BASF улавят тези нагласи в колекция от бъдещи цветови вдъхновения в автомобилната индустрия. Четири дизайнерски екипа от Северна Америка, Европа, Средния изток, Африка и Азиатско-тихоокеанския регион работят в тясно сътрудничество. Фокусът върху тези региони показва задълбочено разбиране на съответните пазари и неговите цветови нагласи.


BASF бои


Световните тенденции в цветовете отразяват положителното желание за обединяване на дигиталните иновации с човешките потребности. Нарастващата значимост на дигитализацията показва приемане на компютърно-базираните системи. Решителното преосмисляне на ресурсите води до формирането на нови продукти и потребителски модели.

Разнообразието от цветове показва открито отношение към процеса на дигитализация

Множество нюанси и различни нива на наситеност на цвета характеризират откритото отношение към напредъка на дигитализацията. Днес нейното приложение се възприема като естествена част от живота и влиянието й продължава да расте. Ето защо цветовете на бъдещите автомобили трябва да придобият по-топъл и по-достъпен вид. Нетипичните жълтеникави оттенъци и комплексни златисти метали отговарят на тази нагласа.
Разнообразието от металически цветове отразява желанието на клиентите към обществена промяна
Цветовите тенденции показват наблюденията на дизайнерите, че нараства желанието за съществени промени. Това влияе не само върху общите модели на потребление и поведение, но и върху личните цели. Тъй като все по-рядко младите хора търсят работа за цял живот, скучните биографии се заменят с многостранния начин на живот – това е поколението, което се специализира в различни области и таланти. То изисква гъвкаво отношение към моделите на мобилност. Отношението на това поколение е насочено към гъвкавост и креативност, залагайки на правилния баланс между работа и свободно време. Това взаимодействие намира израз в серия от металически и плътни цветове, вариращи от светли към тъмни.
Освен това многобройните инициативи, насочени към потребителите и индустрията, насърчават дълбокото преосмисляне на материалния живот. Дизайнeрите на дивизия „Лакове и бои“ на BASF превръщат тези нагласи в иновативни цветови концепции, комбинирайки естетика с устойчиви решения.

Европа, Среден Изток и Африка – задаване на нови стандарти


BASF бои
Parolis Purple

Изключително положителните вибрации са индикация за предстоящите промени в обществата на Европа, Средния Изток и Африка, където уникални цветови решения като виолетов металик могат да станат все по-срещани. Един от аспектите, които подчертават този оптимизъм, е непрекъснато нарастващото значение на индивидуалността в дизайнерските концепции, която намира отражение в комплексни металически цветове в бежовата и златиста гама. Друг аспект на живота в този регион са човешките потребности в контекста на все по-автоматизирана мобилност. Ето защо селекцията от цветове, разработена за Европа, Средния Изток и Африка, отхвърля ефектите, но добавя функционалност.

Азиатско-тихоокеански регион – осъзнаването за нов обхват на действие залага на балансирана палитра от топли цветове


BASF бои
Fluid Metal

Концепциите за многостранно развит живот се проявяват в азиатските градски общества. Традициите се сливат с новите нагласи за устойчиво производство и създават балансирана палитра от топли тонове. Нещо повече, тези нюанси излизат извън стереотипния вид на цветовете и повърхностите, залагайки на свежи белезникаво сребристи тонове и по-комплексни топли гами.
Докато начинът на мислене с отношение към технологиите в Азиатско-тихоокеанския регион благоприятства ярките, преливащи се цветове като копринено неутрални металически и сини нюанси, по-емоционалната страна на бъдещите автомобилни технологии се разкрива в тъмни, сурови цветове като сив металик или чувствено лилаво. Като цяло, скромните и добре познати цветови гами в Азиатско-тихоокеанския регион правят визионерските концепции в автомобилната индустрия по-приложими.

Северна Америка – променящите се нюанси отразяват тенденциите в дигиталните технологии и начина на живот


BASF бои
Conflation Green

Продължаващото очарование на технологиите в Северна Америка се съчетава с ангажиращия и нов подход към собствеността и съвместната работа. Това води до промяна на цветовата палитра от предишни години, проявявайки се в по-изразен флип-флоп ефект в различни цветове, а не в светли и тъмни нюанси. Има и омекотяване на цялостната текстура на металическия ефект. Новият поглед върху автомобилните цветове включва разбиране за човешките взаимоотношения с машините, двойствеността на ума и тялото и сливането на съзнание и подсъзнание. Също така продължава да се акцентира върху обвързването на функционалността с естетиката. Независимо дали създават широк набор от цветове, които да улеснят инженерните изисквания към автомобилите на бъдещето, или се фокусират върху използването на оцветители и продукти от екологични източници, дизайнерските концепции в региона са свързани с очакванията за добро изпълнение и новост.

Опитът в цветовете на дивизия „Лакове и бои“

Всяка година дизайнерите на дивизия „Лакове и бои“ на BASF влагат своите открития и прогнози за технологични и обществени промени в колекция, която ще повлияе върху автомобилните цветове за период от 3–5 години напред във времето. Те правят задълбочено проучване на бъдещите тенденции, които използват като основа за разработването на цветове, повърхности и текстури. В резултат на това дизайнерите представят световни тенденции и цветови разработки в Европа, Средния изток и Африка, Азиатско-тихоокеанския регион и Северна Америка.

Дивизията „Лакове и бои“ на BASF е световен експерт в разработването, производството и предлагането на пазара на иновативни автомобилни, индустриални и декоративни лакове и бои. Портфолиото се допълва от програмата „Иновация отвъд боите”, която цели да разработи нови пазари и бизнеси. Ние създаваме съвременни решения за изпълнение, дизайн и нови приложения, за да отговорим на нуждите на нашите клиенти по цял свят. BASF споделя умения, знания и ресурси на интердисциплинарни и глобални екипи в полза на клиентите, ръководейки съвместна мрежа между предприятия в Европа, Северна и Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион. През 2018 г. дивизията „Лакове и бои“ реализира глобални продажби на стойност 3,86 млрд. евро.