IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Koenigsegg вдигна скандал на аукционна къща

Bonhams занижила цената на уникалния One:1, оплакват се шведите

Koenigsegg вдигна скандал на аукционна къща

Шведската компания Koenigsegg обвини аукционната къща Bonhams, че е занижила значително стойността на купето One:1, произведено в шест екземпляра (+ един прототип). Автомобилът бе оценен на 1,6-2 млн. евро и се планира да бъде продаден на търг без резервна цена.

По данни на DriveTribe, една от шестте бройки One:1 е била продадена през 2018 г. за 6,54 милиона евро, а цената на нов модел през 2014 г. започва от 2,8 милиона долара. В Koenigsegg смятат, че оценката на Bonhams не съответства на пазарната стойност на модела и влияе върху репутацията на производителя, следователно настояват за нейното преизчисляване. Освен това шведската компания предложи да купи автомобила за сума над определената от Bonhams цена, но аукционната къща отказа.

Синият Koenigsegg One:1 ще бъде продаден през септември заедно с 24 други супеаравтомобили, арестувани в Швейцария по време на антикорупционно разследване срещу първия вицепрезидент на Екваториална Гвинея - Теодор Нгуема Обианг Мангу. Приходите от продажбите на колите ще бъдат дадени за благотворителност.

Koenigsegg One:1 е оборудван с 5-литров V8 двигател с две турбини, който развива мощност от 1360 коня. В същото време колата тежи само 1360 килограма, т.е. по една конска сила на килограм, което е отразено и в името на модела. От място до 400 км/ч купето ускорява за 20 сек.

0 от 500