IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Македония вече прави коли на ток

Компанията BB Classic Cars превръща стари Zastava 750 в електромобили

Македония вече прави коли на ток

Базираната в Скопие компания BB Classic Cars планира да започне производството на собствен електромобил. Това ще стане помощта на държавен фонд за иновации, насочен съм екологичните технологии. В момента компанията възстановя стари автомобили, като ги оборудва с електрически задвижваши агрегати.

В Северна Македония се надяват страната да бъде приета в ЕС, където през 2020 г. влизат по-строги екологични изисквания към новите автомобили. Затова и местните власти планират въвеждането на субсидии за покупка на превозни средства с по-ниски или нулеви вредни емисии.

BB Classic Cars

Първият проект на BB Classic Cars е да превърна Zastava 750 (в основата на този модел е Fiat 600) в електромобил. Оргиналният автомобил е произведен в Крагуевац по времето на бивша Югославия и се ползва с огромна популярност в страната.

Преобразуването на старата "Застава" в кола с електрическо задвижване става с помощта на двигатели, произведени от компанията Kessler, която има завод в Северна Македония. Според директор на BB Classic Cars - Миодраг Китановски, електромоторите на Kessler имат огромен потенциал, но въпреки това, максималната скорост на колите е ограничена на 120 км/ч.

BB Classic Cars

Новият електромобил може да измине 150 км с едно зареждане, което отнема около 3 часа при използване на стандартна мрежа. Ако се ползва бързо зарядно устройство, времето е само 15 минути. Цената на три часа зареждане е по-малко от 1 евро за 10 киловата, какъвто е капацитетът на батерията.

Цената на електромобила е около 20 000 евро, като компанията търси главно купувачи от чужбина, тъй като в Северна Македония трудно биха се намерили такива. За сравнение, компанията Porsche Macedonia предлага електрически Volkswagen e-Up и e-Golf съответно за 25 000 евро и 37 000 евро.