IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой ще купи Tesla - Ford, Apple или Toyota?

Автомобилните кандидати нямат парите на интернет-гигантите

Кой ще купи Tesla - Ford, Apple или Toyota?

Tesla ще има нов собственик? Звучи ви абсурдно? Но прогнозата е на онзи професор от Нюйоркския университет, който предрече, че Amazon ще купи Whole Foods Market, когато всички се кълняха, че онлайн гигантът никога няма да стъпи в реални магазини.

Естествено, става въпрос за професор Скот Галоуей, а прогнозата му за Tesla е смела, но звучи логично. Според него, първо акциите на Tesla ще се сринат с 50% в рамките на следващата една година и след това ще последва поглъщане, като фаворити са някои от най-сериозните конкуренти на компанията – като Toyota или Daimler. В същото време предположения извън автомобилната индустрия също не липсват – професор Галоуей предположи пред Business Insider, че Apple или Alphabet (Google) също биха могли да сложат ръка на Tesla. Както и никога не трябва да забравяме и гиганта Ford, който също инвестира сериозно в ускоряване на електрическата си програма и се оказа фаворитът на списание Fortune.

„Мисля, че на инвеститорите в Tesla най-после им писна – обясни професор Галоуей в свой подкаст. – Прогнозата ми е, че в рамките на 12 месеца акциите на Tesla ще са на цена под 100 долара и тогава компанията ще се сдобие с нов собственик, тъй като на тази цена инвестицията ще е оправдана.”

Преди две години пазарната оценка на Tesla беше около 65 милиарда долара – повече от гиганта General Motors – но компанията постоянно е критикувана за това, че харчи много и не успява да излезе на печалба.

От върха през 2017 година досега оценката на Tesla се е свила с 50% - до 33 милиарда долара. А ако се изпълни прогнозата на професора по маркетинг, то през 2020 тази сума трябва да е около 17 милиарда, което вече ще е по вкуса на кандидат-купувачите. Все пак Apple има пазарна капитализация 819 милиарда долара, а Google – почти 775 милиарда, а също така и двете компании имат интерес към развитието на технологиите за автономно придвижване на автомобилите. Според Галоуей хипотетичната сделка за Tesla ще е възможна с дял за 20 или 25 милиарда долара.

А за да се включат в играта Ford и GM, то оценката на компанията трябва да е още по-ниска – под 10 милиарда долара. Това е мнението на Дейвид Уинстън, инвестиционен стратег в Morningstar Research Services, който направи прогнозата си в мейл до Fortune.

Естествено, всички тези прогнози са за една бъдеща хипотетична сделка, а и засега никой не се наема да предвиди как ще постъпи Мъск.

„Мъск ще трябва да покаже желание, че иска да се раздели с дела си от 22% в Tesla, а според мен той ще го направи, само ако е наясно, че това е единственият начин Tesla да оцелее”, обясни Уинстън пред Fortune.

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Е миналите 20на поредни прогнози не се сбъднаха ще видим с тази ко ще стане като се има предвид че миналата година загубите се свиха повече от 2но(като процент от приходите около 4но) и 1вото тримесечие тази година макар и на загуба (заради спирането на базовите С и Х които ги върнаха с обновяването миналия месец) e много по-добро финансово от 1вото на 2018та
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    иван иванов ( преди 4 години )
    арабските шейхове ще са новите собственници
  • #1
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Обрязан ариец ( преди 4 години )
    Според мене обаче германиика е държава в която немците са пенсионери а младите са туеците и мароканците.На Тесла бъдещето още не е съвсем ясно но на немският халифат е повече от сигурно.