IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan Leaf е неочакваният лидер във Великобритания

Електромобилът се продава най-бързо на пазара на употребявани коли

Nissan Leaf е неочакваният лидер във Великобритания

Докато цял свят се забавлява с драмите около Брекзит, британците променят сериозно предпочитанията си към употребяваните автомобили. Според последното проучване, над 70% от собствениците на автомобили на Острова признават, че обмислят да си купят употребяван електромобил, когато става въпрос за смяна на колата.

И статистиката на продажбите също доказва това – Nissan Leaf, най-продаваният електромобил в света, вече е №1 сред най-бързо продаващите се употребявани автомобили във Великобритания.

Данните са на Auto Trader и покриват целия спектър на коли втора ръка. Leaf печели първото място средно с 17 дни, необходими за продажбата на електромобила. В класацията следват дизеловата Mazda CX-5 от 2016 година, дизеловата версия с автоматик на Kia Sorento от 2016 година и също от 2016 – бензиновата комби версия на Skoda Octavia. Техният резултат, заедно с този на още две коли е средно 18 дни, необходими за сделка, но специалистите признават, че не са очаквали, че Leaf от първото поколение на модела ще успее да изпревари някои от „вечните” фаворити в търговията с употребявани коли като Skoda Octavia.

Средната цена, на която се търгуват употребяваните Nissan Leaf е 10 550 лири, а другите два модела в Топ 3 са доста по-скъпи – CX-5 e със средна цена над 15 000 лири, а Kia-та – малко над 23 000 паунда.

Според много от дилърите, при колите втора ръка най-значим е трендът, който засега липсва при новите автомобили. На Острова купувачите на употребяван автомобил, на които не им се налага да карат по много километри ежедневно, се отказват от дизелов автомобил, за да се насочат към електромобил. При новите коли отказът от дизел обикновено води към покупка на бензинов хибрид или бензинова кола с по-малък мотор.

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ами смотана кола е. Виждал съм я, пръчка отвсякъде.
  • #1
    1 rate up comment 16 rate down comment
    Тодор ( преди 5 години )
    Желанието за електрокари е голямо. Взелите си, скоро ги махат, защото са очаквали много повече. Така останалите не разочаровани мераклии, тръгват по трудния път на осъзнаването!