IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите счупиха още един рекорд в Норвегия

През март продажбите на коли на ток достигнаха 58% от общия пазар

Електромобилите счупиха още един рекорд в Норвегия

Норвежците продължават да се отказват от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене, като предпочитат да купуват "зелени" модели. Това съобщават от Норвежката пътна агенция, която анализира продажбите на нови коли през март.

Оказва се, че за третия месец на годината продажбите на електромобили превъзхождат тези на бензинови и дизелови коли, като дялът им достига 58%. Това е рекорден показател за скандинавската държава, като той се обяснява до голяма степен с излизането на Tesla Model 3 на местния пазар.

Nissan Leaf

Друг основен факт е намерението на властите да забранят продажбата на стандартния автомобили през 2025 г. Популярността на превозните средства на ток се дължи и на икономическите стимули. Електромобилите в Норвегия са освободени от данъци и страната влиза в Топ 3 по продажби на такъв тип леки коли в световен мащаб. Преди нея са само Китай и САЩ.

Освен Tesla отлично на местния пазар се представя и Nissan, чийто модел Leaf също е много търсен от норвежците. Експертите очакват и през следващите месеци тази тенденция да се запази.

Снимки: Tesla, Nissan

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Waso ( преди 4 години )
    Норвегия има брутално вносно мито, всеки може да провери колко струва една нова кола там. Плюс високите пътни данъци , много ясно, че като махнат първите две, елколите стават страшни. Иначе, няма кой да ги купува. Извиване на ръцете класика
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Задминаващ ( преди 5 години )
    Е хубаво ясно че немците се гаврят с тесла и не смятат да минават на електрическа тяга.Само се чудя тогава що трябва да ми пука за призивите им за екология отдавна и не хвърлям нещо в кофите нито пък пестя ток.
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Защо не купуват e-golf-а, който тук така хвалят?