IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi показа градския автомобил на бъдещето

Концептът Ai:me представлява безпилотен електромобил, които няма да може да се купува

Audi показа градския автомобил на бъдещето

Една от първите премиери на автосалона в Шанхай е на Audi, откъдето показаха своето виждане за транспорта на бъдещето. Концептът Ai:me представлява олицетворение на глобалната идея, според която роботизираното управление напълно ще промени уличната среда в големите мегаполиси.

Целта на подобни превозни средства е да изпратят личния автомобил в историята, като той ще бъде бъде заменен от нещо средно между такси и кола под наем. Който се нуждае от транспорт, ще може да си го поръча от приложение на смартфона в точно определено време и на определно място.

Audi Al:me

След като завърши пътуването, безпилотният автомобил сам ще се оттегля, за да чака нов клиенти. Основната мисия на тази концепция е да предостави на човека жизнено пространство, като превърне автомобила в дом или офис, докато той се придвижва от точка А до точка Б.

В случая, теорията на Audi е насочена към премиум-клиентите, за които са важни статута, комфорта и индивидуалните предочитания. Затова при поръчване на Ai: me от смартфона системата ще договаря цвета, оборудването, интериора и всичко подобно. Клиентът ще може да си поръча музиката, която харесва или дори филм, който би искал да гледа, докато пътува.

Audi Al:me

При направата на машината дизайнерите са се ръководили от идеята, че тя ще разполага с автопилот от 4-о ниво, тоест шофьорът ще се намесва само в краен случай - при сложни условия, в които липсва неоходимата инфраструктура. Затова и интериорът няма нищо общо с познатите автомобили, а прилича повече на стая за почивка. В нея приборният панел се появява само при необходимост, като пространството се променя в зависимост от желанието на пътника.-

Концептуалният модел разполата с виртуална реалност, 3D-очила, OLED-екрани, магнити за закрепване на различни вещи и мощен интерент. Всичко е направено, за да се чувства комфортно возещия се в колата, като той може да управлява системите с поглед или с гласа си. Машината ще разпознава настроението на човека, като ще се грижи той да не е под стрес, регулирайки прозрачността на стъклата, нивото на шума и качеството на въздуха.

Audi Al:me

Безпилотникът е предназначен само за движение в града и затова ще може да се движи със скорост от 20 до 70 км/ч. Батерията под пода ще има капацитет с 65 кВт/ч ще осигурява достатъчен пробег с едно зареждане. Самият автомобил е изграден около батерията, като дължината му е 4300 мм, а широчината - 1900 мм, а височината - 1520 мм. Разстоянието между двет оси е 2770 мм.

В ходовата част на Audi Ai:me са поставени адаптивни амортисьори и други компоненти от серийни модели на германската марка. Електромоторът с мощност 170 к.с. задвижва задната ос, а каросерията представлява комбинация от високоякостна стомана, алуминий и пластмаса.

И тъй като пасажерът на тази машина ще се превръща във водач само в изключителни случаи, тя не се нужда от традиционните светлини. Те са заменени от сензори, радари и камери. Самите фарове са превърнати в средство за комуникация, като проектират на стените или на пътя сигнали за пешеходците и другите превозни средства.

Снимки: Autocar

0 от 500